Visoki predstavnik navodi da od lidera u Beogradu i Prištini očekuje da pokažu odgovornost, viziju i liderstvo tako što će ostvariti napredak u implementaciji bez odlaganja

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je Beograd i Prištinu da bez odlaganja u celini primene Sporazum o putu ka normalizaciji, navodeći da je sporazum u celini obavezujući za obe strane po međunarodnom pravu.

U izjavi povodom godišnjice Sporazuma o normalizaciji i Aneksa o implementaciji, postignutom u Ohridu 18. marta prošle godine, Žozep Borelj je ocenio da Beograd i Priština treba da primenom sporazuma konačno "izađu iz začaranog kruga kriza i tenzija".

Podsetio je da je "u vreme rata na evropskom kontinentu" postizanje sporazuma bio veliki uspeh, jer su se strane složile oko jasnih parametara za normalizaciju odnosa

Prema njegovim rečima, za žaljenje je to što je uprkos velikim naporima EU i šire međunarodne zajednice, do sada došlo do veoma ograničenog napretka obe strane u sprovođenju obaveza koje su prihvatile ovim sporazumom.

Visoki predstavnik je podsetio da su Sporazum i Aneks za njegovu implementaciju postignuti nakon "meseci intenzivnih pregovora uz posredovanje Evropske unije" kako bi se pomoglo stranama da naprave korak napred u normalizaciji svojih odnosa.

Po rečima Borelja, Sporazum i njegova implementacija jasno pokazuju da je budućnost oba partnera u Evropskoj uniji.

- Svaki nedostatak implementacije ne samo da ugrožava evropsku integraciju Beograda i Prištine, već i šteti njihovoj reputaciji kao kredibilnih i pouzdanih partnera - rekao je Borelj, a prenosi RTS.

Visoki predstavnik navodi da od lidera u Beogradu i Prištini "očekuje da pokažu odgovornost, viziju i liderstvo tako što će ostvariti napredak u implementaciji bez odlaganja".

- Ovo je prilika koju ne smeju da propuste. EU je i dalje spremna da pomogne u svakom koraku na tom putu, ali oni su ti koji moraju da preduzmu korake i krenu napred - poručio je Borelj.

Autor: Rts.rs