Supruga preminulog opozicionara Alekseja Navaljnoj, Julija, pozvala je građane da iskažu miran protest, poništavanjem glasačkog listića

Građani Rusije još danas glasaju na predsedničkim izborima. Prvi nezvanični rezultati biće večeras, a očekuje se da će apsolutnu većinu glasova imati Vladimir Putin. Izlaznost je jutros preko 67 odsto, saopštila je Centralna izborna komisija. Supruga preminulog opozicionara Alekseja Navaljnoj, Julija, pozvala je građane da iskažu miran protest, poništavanjem glasačkog listića.

Centralna izborna komisija sutra ujutru na konferenciji za novinare saopštiće prve preliminarne rezultate predsedničkih izbora u Rusiji. Očekuje se da će apsolutni pobednik izbora biti aktuelni predsednik Vladimir Putin.

Prvi nezvanični rezultati biće poznati večeras oko 21 čas po moskovskom vremenu, što je oko 19 časova u Srbiji, prenosi RTS.

Prema istraživanjima koja su prethodila izborima, preostaloj trojici kandidata je davano najviše osam odsto, dok je očekivana izlaznost bila na oko 80 odsto.

Izborna komisija je navela da je izlaznost do ovog jutra preko 67 odsto. Izlaznost je bila velika u pojedinim regionima, poput Tuve, gde se beleži preko 80 odsto na kraju drugog dana.

Glasanje uz palačinke

Građani Rusije su prethodnih dana pozivani da izađu na glasanje, a na nekim biračkim mestima, posebno u udaljenim krajevima zemlje, ispred biračkih mesta prisutni su i folklorni ansambli, a dele se palačinke. Praznik Maslenica završava se ove sedmice, a prate ga palačinke i brojne svečanosti širom Rusije. 

Tokom prva dva dana glasanja bili su zabeleženi incidenti, poput pokušaja paljenja glasačke kutije, ubacivanje boje, hakerskih napada, a i danas je bilo pokušaja ometanja glasanje.

U Belgoroskoj oblasti bilo je pokuštaja upada, a oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost.

Navaljna pozvala građane da iskažu protest 

Supruga preminulog opozicionara Julija Navaljna pozvala je Ruse da iskažu protest aktuelnoj vlasti, tako što će oko 12 časova izaći na birališta, stati u red, ispisati ime njenog supruga na listića ili neće glasati.

Autor: Rts.rs