NOVO PONIŽENJE ZA RUSIJU 😡

Rat u Ukrajini se još jednom odrazio i na sport. Najnovije vesti na temu sportske sankcije Rusima uopšte nisu naivne, a poslednja dešavanja su dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije.

Rat se već ranije odrazio na sportiste iz Rusije. Ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je da se takmiče na međunarodnom nivou, ali prošle godine ta kazna je ublažena i dozvoljeno je takmičenje u individualnim sportovima, bez zastave, grba i himne. U toj odluci Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je naveo da sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni za postupke svojih vlada. Ipak sada su donete nove odluke koje će poniziti ruske sportiste.

Pored ovih uslova, MOK i Međunarodni paraolimpijski komitet su rešili i sledeće:

- Ruskim sportistima koji su prošli kvalifikacije u svojim sportovima dopušta se učešće na Igrama u Parizu 2024, ali u neutralnom statusu. Dakle, bez opreme na kojoj piše Rusija. Oprema pritom ne sme biti u bojama ruske zastave. Ona mora biti i bez grba i zastave Ruske Federacije, a tokom nadmetanja se neće čuti ni himna Ruske Federacije.

Međunarodni paraolimpijski komitet je dodao i ovo pravilo:

- Ruski i beloruski paraolimpijci neće biti deo ceremonije otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu (i, pritom, ako i osvoje neku medalju, neće se spominjati u spisku osvajača odličja). Odlučeno je da oni nastupaju u opremi koja će biti tirkiz boje, dok će prateća boja biti bež.

Ovo su samo uslovi koji su dodati na prethodne:

- Dopušta se učešće takmiačara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak.

- Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za Olimpijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine.

- Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i mirovnu misiju olimpijskog pokreta.

- Sportistima koji podržavaju aktuelna dešavanja u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolazak na OI.

- Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastave i nacionalni simboli.

Međunarodni olimpijski komitet je nedavno doneo odluku i da, čak i ako neki ruski sportista ispuni sve ove uslove, odnosno pristane na pomenute ultimatume, možda ipak ne dobije "zeleno svetlo" za nastup u Parizu, jer će o tome ko od Rusa sme a ko ne sme na te Olimpijske igre - odlučivati posebna komisija "za podobnost".

Autor: pink.rs