Na društvenoj mreži X izneo predlog za zgradu koju je NATO bombardovao 😲

Džerad Kušner, zet bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, na društvenoj mreži X predstavio je plan za novi izgled centra Beograda. Tačnije on je na ovoj društvenoj mreži pokazao idejni projekat za zgradu Generalštaba koja je oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine.

Uzbuđeni smo što možemo da podelimo neke slike ranog dizajna za razvojne projekte koje smo kreirali za albansku obalu i centar Beograda.

Kako se može videti na projektu koji je predstavio Kušner, u planu je izgradnja dve visoke zgrade - kule u samom srcu Beograda.

Izvor: X/@jaredkushner

Podsetimo, Generalštab je bombardovan u noći između 29. i 30. aprila 1999. godine, negde oko 2:30.

Kompleks je izgrađen kao sedište Generalštaba Jugoslovenske narodne armije, a projektovao ga je Nikola Dobrović, jedan od naših najvećih arhitekata, daleke 1965. godine.

Zgrade na toj adresi bile su vrlo prepoznatljive i u svetskim okvirima, jer se radi o kaskadno zidanim zgradama blizankinjama, gde je u izgradnji korišćen beton, a sa spoljne strane obložene su mrkocrvenim i belim kamenom, da predstavljaju kanjon reke Sutjeske gde se odigrala jedna od najvećih epopeja narodnoosolobodilačke borbe.

Autor: mondo.rs