Ranije već bio osuđen za isto delo na jednu godinu i tri meseca zatvora 👇

Sud u Istanbulu izrekao je muškarcu koji je namerno ubio mačku lutalicu zatvorsku kaznu od dve i po godine i zabranu napuštanja zemlje. 👇

To je najoštrija kazna ikada izrečena u Turskoj po zakonu o zaštiti životinja.

Istanbul je poznat po velikom broju mačaka lutalica, koje niko ne dira i ljudi se brinu o njima i hrane ih. 😸

Video sa nadzornih kamera, koji je pušten u sudu, pokazuje kako je osuđeni 1. januara namerno jurio mačku koju su u kraju svi zvali Eros, a zatim je šutirao do smrti u jednom liftu, prenela je agencija Anadolija.

Događaj je izazvao ogromno ogorčenje i bes u Turskoj. 😡

U sudu i pred njim okupilo se na stotine aktivista za prava životinja koji su uzvikivali ubica. Na društvenim mrežama je poslednjih dana učestao bio Hashtag Pravda za Erosa.

Samo izricanje presude, koja još nije pravosnažna, juče su u sudnici pratili pojedini političari i aktivisti. Turski ministar pravde Jilmaz Tunc objavio je na mreži X, bivšem Tviteru da je to najviša kazna do sada izrečena po turskom zakonu o zaštiti životinja.

Osuđeni mlađi muškarac se branio psihičkim problemima. On je ranije već bio osuđen za isto delo na jednu godinu i tri meseca zatvora, ali je sud tu kaznu smanjio na tri meseca zbog dobrog ponašanja. Tužilaštvo je zatim uložilo žalbu, kako piše Beta, prenosi Pink.rs.

Nasilje nad životinjama često puni turske novine, a aktivisti zameraju da u zakonu ima puno nedostataka i da su kazne premale.

Autor: 021.rs