Prethodno je fond korišćen za izdvajanje oko 6,1 milijarde evra za vojnu pomoć Ukrajini

Izaslanici 27 zemalja članica EU pristali su danas u Briselu na reviziju Evropskog mirovnog fonda (EPF), čime je obezbeđeno pet milijardi evra za vojnu pomoć Ukrajini.

Kako prenosi Rojters, predstavnici Nemačke i Francuske prednjačili su u argumentima da se revizija usvoji.

Francuska je insistirala na snažnoj politici kupovine evropskih proizvoda za oružje koje ispunjava uslove za refundiranje, dok je Nemačka zahtevala da se bilateralna pomoć uzme u obzir pri određivanju veličine doprinosa zemalja fondu.

Prethodno je fond korišćen za izdvajanje oko 6,1 milijarde evra za vojnu pomoć Ukrajini.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predložio je prošle godine stvaranje novog novčanog fonda isključivo za pomoć Kijevu, odnosno Fonda za pomoć Ukrajini, unutar EPF-a, sa budžetom do 5 milijardi evra godišnje za naredne četiri godine.

Evropska unija ukinula sankcije bivšem šefu ruske tehnološke kompanije Jandeksa Arkadiju Voložu

Evropska unija je ukinula sankcije bivšem šefu ruske tehnološke kompanije Jandeks Arkadiju Voložu, proizilazi iz dokumenta koji je objavljen na sajtu EU.

Volož je dodat na listu sankcionisanih osoba u leto 2022. godine u sklopu sankcija protiv Ruske Federacije, prenosi Komersant.

On je tražio od evropskih sudova da ukinu ovu odluku, a u decembru 2022. godine je dao ostavku na funkciju generalnog direktora Jandeksa.

Volož je šest meseci nakon ostavke izjavio da je protiv ruske vojne intervencije u Ukrajini, a izvori Rojtersa navode da je on skinit sa liste sankcija upravo zbog ove izjave.

Holandska firma Jandeks N.V. koja je matična kompanija ruskog tehnološkog giganta Jandeks objavila je početkom februara da je postigla dogovor o izlasku iz Rusije i sa nekih međunarodnih tržišta po ceni od 475 milijardi rubalja, odnosno oko 4,85 milijardi evra, preneo je TAS S.

Imovinu Jandeksa kupuje konzorcijum ruskih investitora među kojima je i fond koji je u vlasništvu energetske kompanije Lukoil.

Autor: Tanjug