Posebno iz matematike ⚠️👇

Kineski roditelji pod stresom navodno pate od srčanog i moždanog udara dok pomažu svojoj deci oko domaćih zadataka, posebno iz matematike.

Jedne večeri u januaru, gospođa Dong, 40-godišnja majka dvoje dece iz Hangdžoua, pomagala je jednom od svojih sinova sa domaćim zadatkom iz matematike kada je izgubila strpljenje jer dete nije razumelo problem. Ubrzo nakon ovog ispada, žena je osetila cavobolju, praćenu povraćanjem. Pokušavala je da legne nekoliko sati, ali se njeno stanje nije popravilo, pa je otišla u bolnicu. Nakon detaljnog pregleda i CT skeniranja, gospođi Dong je dijagnostikovano spontano subarahnoidalno krvarenje, manji moždani udar koji je najverovatnije uzrokovan stalnim dugotrajnim stresom. Iznenadni ispad tokom podučavanja njenog sina bio je samo poslednji ekser u kovčeg, ali ovo je scenario koji postaje zabrinjavajuće čest u kineskom društvu.

Od 2019. priče o roditeljima koji su pali od moždanog i srčanog udara dok su pomagali svojoj deci oko domaćeg zadatka postale su uobičajene.

Slična priča je obelodanjena prošlog meseca. Dana 13. januara, 37-godišnja žena iz Lianiunganga, kineske provincije Đangsu, podučavala je svog sina iz 4. razreda matematike kada se uznemirila što je dečak izgledao zbunjen nakon što mu je bezbroj puta objasnila problem. Žena je potisnula gnev, ali je to samo dodatno povećalo njen ionako visok krvni pritisak, a u jednom trenutku osetila je blage bolove u grudima i počela je da ima problema sa disanjem.

Majka je odlučila da legne i pozvala sina iz 6. razreda da pomogne bratu u matematici dok se ona odmara na kauču, ali pošto je videla da mlađi dečak i dalje ne razume, ponovo se naljutila i pokušala da ustane. U tom trenutku osetila je oštar bol u grudima i pala. Počela je da se znoji i imala je problema sa disanjem i kretanjem. Njeni sinovi su pozvali oca u pomoć, a on je pozvao hitnu pomoć.

Nakon što je hitno prevezena u Narodnu bolnicu Lianiungang 1, ženi je dijagnostikovana disekcija aorte tipa A i zakazana je za hitnu operaciju. Lekari su konstatovali punkciju od oko 2 cm u zadnjem zidu aorte, kao i veliki broj tromba. Posle oko 7 sati, lekari su uspeli da poprave suzu i stanje žene je stabilno.

Zdravstveni stručnjaci su objasnili da su žene sklonije ovoj vrsti zdravstvenih problema jer su u stalnom stresu i anksioznosti zbog posla, kućnih poslova i pritiska vršnjaka, pa se domaći zadaci dece samo dodaju na listu stresora.

Autor: redportal.rs