Iznos obezbeđen i u projekcijama budžeta i za 2025. i 2026.

Nakon što je predsednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir upozorila kako čak 195 naselja u Hrvatskoj nema ni jednog stanovnika, a više od 700 ih je na pragu izumiranja inicirala je nacrt programa stambenog zbrinjavanja mladih poljoprivrednika u ruralnim krajevima, Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Program podrške za unapređenje uslova stanovanja mladih poljoprivrednika za 2024. i uputilo ga u javnu raspravu, saopštili su iz kancelarije Petir.

Reč je o jednom od retkih prihvaćenih amandmana na novi državni budžet na kraju prošle godine (11 od 468!), za koji je Vlada osigurala milion evra u ovoj godini, a isti je iznos obezbeđen i u projekcijama budžeta i za 2025. i 2026. – za pomoć jedinicama lokalne samouprave (JLS) s manje od 5000 stanovnika, koje već iz svojih budžeta osiguravaju bespovratna sredstva za kupovinu kuća mladim porodicama ili nadogradnju/proširenje kuća u kojima žive na ruralnom području.

– Cilj ove podrške je podupiranje generacijske obnove hrvatskog sela i poljoprivrede, a korisnici – mlade obitelji koje se bave poljoprivredom – ostvarivaće je preko JLS-a. U funkciju stanovanja staviće se prazne kuće u ruralnim područjima, osigurati dom za mlade porodice koje se bave poljoprivredom i zaustaviti njihovo iseljavanje sa sela.

Autor: Večernji list