Pregledi se zakazuju danas i sutra na broj telefona 011/3611-809 📳

Danas počinju prijave za besplatne internističke preglede kućnih ljubimaca vlasničkih pasa i mačaka u organizaciji Gradske opštine Savski venac, a u saradnji sa Fakultetom veterinarske medicine. Pregledi će biti organizovani u subotu, 16. marta od 9.00 časova do 12.00 časova, u Univerzitetskoj klinici za životinje. 🐶

- Ovo je prvi put da Gradska opština Savski venac u saradnji sa Fakultetom veterinarske medicine organizuje besplatne internističke preglede za kućne ljubimce, odnosno vlasničke pse i mačke, i ujedno je prva akcija ovakvog tipa u našoj prestonici - rekao je za Tanjug Miloš Vidović, predsednik GO Savski venac, piše Telegraf.rs.

Pregledi se zakazuju danas i sutra na broj telefona 011/3611-809 u periodu od 9 do 14 časova, a broj mesta je ograničen. Pregledi će se obaviti u subotu, 16. marta od od 9.00 časova do 12.00 časova, rekao je Vidović.

Kada dovedete svog ljubimca kod veterinara, njegov doktor će prvo uzeti sve potrebne podatke o vrsti, imenu, rasi, polu, starosti, broju čipa, kao i vaše podatke. Osim pitanja o svakodnevnim navikama vašeg četvoronožnog prijatelja i eventualnim promenama, važni su i podaci o ishrani ljubimca i uslovima u kojima živi, rekao je Milan Maletić, prodekan za klinički rad Fakulteta veterinarske medicine.

Kada veterinar završi sa ispitivanjem, odnosno sa uzimanjem anamneze, preći će na opšti klinički pregled, objasnio je Maletić, dodajući da opšti klinički pregled podrazumeva niz radnji koje veterinar preduzima kako bi se ustanovilo opšte stanje pacijenta.

- Veterinar će proceniti telesnu građu, kondiciju, konstituciju, stanje uhranjenosti pacijenta, kao i položaj tela u prostoru i temperament, a potom če izmeriti temperaturu, broj respiracija (koliko puta životinja udahne i izdahne u minutu) i otkucaje srca. Ovaj deo pregleda se naziva trijas - rekao je Maletić.

Dok je pacijent na stolu, pregleda se kvalitet dlake i prepipavaju se limfni čvorovi, a otvaranjem usta pregledaju se zube, desni i sluznice, i proverava se vreme punjenja kapilara.

- Ovim pregledima se procenjuje stanje hidriranosti životinje. Potom se prepipava stomak, procenjuje reakcija ljubimca, da li postoje bolovi ili promene u veličini i položaju unutrašnjih organa. Slušanjem grudnog koša procenjuje se prisustvo patoloških zvukova koji mogu biti posledica promena na plućima ili srcu - rekao je Maletić. Prema njegovim rečima, na osnovu prikupljenih informacija iz ovih segmenta pregleda, veterinar donosi listu diferencijalnih dijagnoza i dalje predlaže neophodne dijagnostičke procedure kojima se uklanjaju ili potvrđuju dijagnoze iz spomenute liste.

- Dijagnoza je definicija zdravstvenog statusa životinje, a omiljena dijagnoza za vlasnika, veterinara i za ljubimca jeste da je zdrav. Glavno geslo veterinara i lekara je bolje sprečiti nego lečiti, dakle preventiva - rekao je Maletić.

Autor: Telegraf.rs