Uhapšen pod optužbom za izdaju u vreme vanrednog stanja zbog čega mu preti doživotni zatvor

Ukrajinske snage bezbednosti privele su pripadnika Oružanih snaga Ukrajine koji je pokušao da otruje komandante jedne od jedinica u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) na Telegramu.

- Ispostavilo se da privedeno lice služi u Oružanim snagama Ukrajine. Kako bi izvršio zločin, planirao je da otrovnu supstancu sipa u vodu u kupatilu i perionici koje koristi komanda Oružanih snaga Ukrajine - navodi se u saopštenju SBU.

Osim toga, navode, uhapšeni je prenosio informacije o lokaciji i kretanju jedinica Oružanih snaga Ukrajine na frontu. Uhapšen je pod optužbom za izdaju u vreme vanrednog stanja, zbog čega mu preti doživotni zatvor.

Zaporoška oblast je oblast Rusije koja se nalazi u donjem toku Dnjepra. Postala je deo Rusije nakon referenduma u septembru 2022. godine. Međutim, Kijev ne priznaje rezultate referenduma i nastavlja da granatira teritoriju.

Trenutno je više od 70% Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom, a ostatak, uključujući regionalni centar, grad Zaporožje, drže ukrajinske trupe. Od marta 2023. godine za administrativni centar regiona je privremeno postavljen grad Melitopolj, prenosi RT Balkan.

Autor: redportal.rs