Prema bugarskom nacionalnom institutu za statistiku, godišnja inflacija u zemlji u 2023. godini iznosila je 9,5 posto

Dok Bugarska nastavlja sa pripremama za prelazak na evro 2025. godine, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva smatra da je ovaj datum realističan, javlja Anadolija.

- Ne mogu reći ništa određeno o datumu, mislim da je važno da će Bugarska biti u evrozoni 2025. godine i to je realan cilj - rekla je Georgieva bugarskim medijima.

Navodeći da zna da je prelazak na evro suštinski i strateški prioritet za zemlju, Georgieva je rekla da se na ovaj način može povećati konkurentnost bugarske privrede, smanjiti transakcioni troškovi u trgovini i finansijama, povećati privlačnosti Bugarske za neke sektore privrede i učiniti tokove investicija u zemlju atraktivnijim.

Ističući da Bugarska daje sve od sebe da pređe u evrozonu, Georgieva je rekla:

- Mislim da postoje dobri uslovi da zemlja ispuni ove pokazatelje do kraja godine. To znači da može biti u evrozoni negde sledeće godine.

Predsednica MMF-a izjavila je da očekuje da će ekonomski rast Bugarske ove godine biti oko 2,7 posto, a da će inflacija do kraja godine pasti ispod 4 posto, piše Avaz.

Prema bugarskom nacionalnom institutu za statistiku, godišnja inflacija u zemlji u 2023. godini iznosila je 9,5 posto, a inflacija u januaru 2024. godine 3,8 posto.

Autor: Avaz