Papa koristio termin bela zastava da označi prekid neprijateljstava i primirje

Papa Franja ne poziva Ukrajinu na predaju, već poziva na prekid vatre i hrabrost u pregovorima, izjavio je juče direktor vatikanske pres službe Mateo Bruni.

- Papa je koristio termin bela zastava i odgovara utisku koji je predložio novinar, da označi prekid neprijateljstava i primirje postignuto hrabrošću u pregovorima - rekao je Bruni o intervjuu pape Franje švajcarskom RTS-u, koji će biti emitovan ovog meseca, a deo je objavljen juče.

- U drugim delovima intervjua, govoreći o još jednoj konfliktnoj situaciji, ali misleći na bilo koju vojnu situaciju - papa je jasno rekao: "Pregovori nikada nisu izdaja".

- Papina nada jeste i ostaje ono što je više puta ponavljao ovih godina, a nedavno se na to osvrnuo povodom druge godišnjice sukoba: Dok obnavljam svoju veoma duboku naklonost prema stradalom ukrajinskom narodu i molim se za sve, posebno od mnogih nevinih žrtava, tražim da se pronađe neka humanost koja će omogućiti stvaranje uslova za diplomatsko rešenje u potrazi za pravednim i trajnim mirom - zaključio je Bruni.

Autor: redportal.rs