Na okupu preko 50 zemalja, kao i sve članice NATO Alijanse.

Sledeći sastanak. odnosno samit, Kontakt grupe za odbranu Ukrajine planiran je za 19. mart u Ramštajn avio bazi vazduhoplovstva SAD u Nemačkoj.

Samit će uključivati preko 50 zemalja, uključujući i svih 31 članica Atlantntskog saveza. Sastanak se redovno održava od aprila 2022. godine radi koordinacije vojne pomoći Ukrajini u ratu protiv Ruske Federacije.

Kako navodi pres centar Američkog vazduhoplovstva za Evropu:

Američki sekretar odbrane Osit Lojd je ponovo pozvao sve ministre odbrane i više vojne zvaničnike iz celog sveta na raspravu o krizi u Ukrajini kao i o više drugih beubednosnih izazova sa kojima se suočavaju SAD, kao i saveznici i partneri.

Prethodni samit je održan 14. februara u hibridnom formatu, kako lično u NATO centru u Briselu tako i onlajn. Tada je centralna tema sastanka bilo na koji način i kako odgovoriti portrebama Kijeva za artiljerijom, municijom i PVO sistemima.

Samit takođe i služi da okupi različite inicijative u okviru NATO, poput Danske i Holandske inicijative za dostavu vojnih aviona, kao i Francuske inicijative za dostavu artiljerijskog naoružanja.

Autor: redportal.rs