Predsednica Moldavija Maja Sandu izjavila da je pakt posledica pokušaja Moskve da destabilizuje region

Moldavska predsednica Maja Sandu potpisala je ugovor O odbrani i saradnji sa Francuskom tokom njene posete Parizu u Četvrtak.

Dogovor je potpisan nakon još jednog pokušaja ojačavanja podeljene bivše sovjetske republike, koja se nalazi između Rumunije i Ukrajine, usled (kako navode) pokušaja Ruske Federacije da destabilizuje ceo region.

Francuski predsednik Emanuel Makron zakleo je Francusku na bezuslovnu podrušku Moldaviji, dok francuska armija pojačava svoje prisustvo u zemljama za koje Moskva veruje da predstavljaju njenu sferu uticaja - poput Jermenije sa kojom je postignut sličan dogovor prošlog meseca.

Sandu je upozorila da ako se predsednik Putin ne zaustavi u Ukrajini, nastaviće dalje.

Ako se agresor ne zaustavi, nastaviće, a fron će se pomerati sve bliže i bliže. Sve bliže nama i sve bliže vama. Stoga Evropa mora biti ujedinjeni front.

Odbrambeni ugovor obavezuje obe zemlje na zajedničko korišćenje obaveštajnih podataka i zajedničku obuku u budućnosti. Francusko ministarstvo odbrane je izjavilo da će otvoriti misiju u prestonici Moldavije Čisinau do leta ove godine kao i da je započelo pregovore o mogućoj prodaju naoružanja Moldaviji.

Odnosi između Moskve i Moldavije su se pogoršali kada je bivša sovjetska republika uvela sankcije Ruskoj Federaciji nakon početka krize u Ukrajini. Rusija je, sa druge strane, odbila sve optužbe da joj je plan da vodi širi rat sa Evropom i NATO alijansom, gde je i sam ruski predsednik naveo da su takve tvrdnje "čista budalaština".

Sandu, koja planira ponovnu kandidaturu za mesto predsednika Moldavije na jesen ove godine, izjavila je da režim u Moskvi želi da uspostavi kontrolu u njenoj zemlji kroz mešanje u izborni proces - pa čak i kroz pokušaj puča. Rusija je odbacila sve optužbe.

Prošlog meseca, uprava moldavske autonomne oblasti Gagauzija zatražila je pomoć od Ruske Federacije, pored nje u februaru je i otcepljena oblast Transistrija takođe uputila molbu Moskvi da je zaštiti od pritiska Moldavije.

Autor: redportal.rs