Postojeći put dug je 2 kilometra, a ostatak od 4,5 kilometara je nov. 🧐

Put koji gradi izraelska vojska razdvajajući Gazu na dva dela stigao je do obale Sredozemnog mora, pokazuje analiza satelitskih snimaka, objavio je CNN. 👇

Kako se navodi, reč je o delu bezbednosnog plana za kontrolu teritorije mesecima, a možda i godinama, rekli su izraelski zvaničnici američkoj mreži.

Satelitski snimci CNN pokazuju da se put istok-zapad, čija gradnja traje nedeljama, sada proteže od graničnog područja Gaze i Izraela preko čitavog pojasa dužinom od oko 6,5 kilometara i deli severnu Gazu, uključujući istoimeni grad Gazu, od juga te palestinske enklave.

Postojeći put dug je 2 kilometra, a ostatak od 4,5 kilometara je nov.

Izraelske odbrambene snage rekle su za CNN da koriste rutu za uspostavljanje operativnog uporišta u toj oblasti i omogućavanje prolaska snaga, kao i logističke opreme.

Tvrde i da je ovaj put postojao i pre rata, a da se sada renovira zbog oštećenja nastalih prolaskom oklopnih vozila.

Izraelski ministar za dijasporu Amičai Čikli rekao je za CNN da će novi put olakšati izraelskoj vojsci da pokreće racije severno od grada Gaze i južno, ka središtu Pojasa Gaze.

Put koji će se, kako je naveo, koristiti najmanje godinu dana, imaće tri trake: jednu za tenkove i oklopna vozila, druga za lakša vozila, a treća će biti brza traka.

Time će ovim koridorom od kibuca nedaleko od granice sa Gazom do Sredozemnog mora moći da se stigne za sedam minuta, rekao je Čikli, kako piše Tanjug, prenosi Telegraf.rs.

Autor: Telegraf.rs