Podsetio da je Ukrajini potrebna vojna pomoć i oružje kako bi se odbranila od Rusije

Sloboda i demokratija napadnuti su kod kuće i u inostranstvu, poručio je američki predsednik Džozef Bajden u govoru o stanju nacije, održanom u Kongresu.

Bajden je, u govoru koji je trajao 68 minuta, podsetio na obraćanje bivšeg predsednika Frenklina Ruzvelta Kongresu iz januara 1941, tokom nemačkog osvajačkog rata širom Evrope.

- Nalazimo se u do sada nezapamćenom trenutku istorije Sjedinjenih Država sa kojim je potrebno da se suočimo - rekao je Bajden.

Bajden je govorio o značaju nastavka pomoći Ukrajini, koja je poslednjih duže od dve godine u ratu sa Rusijom.

- Svrha mog obraćanja je da probudim Kongres i upozorim američki narod da je demokratija ugrožena. Ako neko ovde misli da će ruski predsednik Vladimir Putin da se zaustavi na Ukrajini - uveravam vas da neće - rekao je Bajden.

On je podsetio da je Ukrajini potrebna vojna pomoć i oružje kako bi se odbranila od Rusije i da joj ne trebaju američki vojnici i osoblje.

- U Ukrajini nema američkih vojnika. Odlučan sam da tako i ostane - istakao je Bajden.

Bajden je kritikovao bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa zbog komentara kojim je, kako je rekao, ohrabrio Rusiju da radi šta joj je volja zemljama NATO-a koje ne troše dovoljno novca na odbranu.

- Mislim da je to nečuveno, opasno i neprihvatljivo - rekao je Bajden.

Bajden Trampa nije pominjao imenom, označavajući ga kao svog prethodnika i bivšeg republikanskog predsednika, ali 13 puta upotrebio reči "moj prethodnik".

Predsednik SAD se osvrnuo i na nasilni upad u Kongres 6. januara 2021.

- Naslilnici nisu patriote. Želeli su da prekinu miran prenos vlasti i ponište volju građana. Došao je trenutak istine - ne možete voleti svoju zemlju samo kada pobeđujete - rekao je Bajden.

Autor: redportal.rs