Testovi su pokazali da su određeni proizvodi sadržali koncentracije ove kancerogene supstance koja je bila čak 800 puta veća od dozvoljene

Visoki nivoi benzena koji izaziva rak otkriveni su u određenim preparatima protiv akni brendova Estee Lauder Clinique, Target-ov Up & Up i Clearasil koji je u vlasništvu Reckitt Benckiser grupacije, saopštila je nezavisna američka laboratorija Valisure.

Valisure je takođe podneo peticiju američkoj Upravi za hranu i lekove, pozivajući ovo regulatorno telo da povuče proizvode, sprovede istragu i revidira smernice za kozmetičku industriju, saopštila je u sredu ova laboratorija, a prenosi Reuters.

Ova kancerogena supstanca je već pronađena u određenim proizvodima kao što su kreme za sunčanje, sredstva za dezinfekciju ruku i suvi šampon, što je dovelo do povlačenja proizvoda velikih kompanija kao što su Procter & Gamble i Johnson & Johnson.

Testovi su pokazali da su određeni proizvodi sadržali koncentracije benzena koja je bila čak 800 puta veća od dozvoljene.

Visoki nivoi benzena nisu pronađeni samo u proizvodima protiv akni, već i u vazduhu oko samih proizvoda, što ukazuje da bi kancerogen mogao da iscuri iz nekih pakovanja, što predstavlja potencijalni rizik od udisanja, rekao je Valisure.

Autor: Redportal.rs