Hamas negira navode da su njegovi pripadnici seksualno zlostavljali žene tokom napada

Istraživački tim UN zaključio je da postoje "uverljivi dokazi" da se seksualno nasilje, uključujući silovanje i grupno silovanje, dogodilo tokom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, prenosi Bi-Bi-Si.

Takođe se navodi da postoje "ubedljive informacije" da su taoci bili izloženi seksualnom nasilju. Istragu je vodila Pramila Paten, specijalni predstavnik UN za seksualno nasilje u sukobu.

Hamas negira navode da su njegovi pripadnici seksualno zlostavljali žene tokom napada.

- Utvrđeno je da postoje razumni razlozi da se veruje da se seksualno nasilje u sukobu dogodilo na više lokacija tokom napada 7. oktobra. To se dogodilo na najmanje tri lokacije, na mestu održavanja muzičkog festivala Nova i u okolini, na putu 232 i Kibucu Rejm - navodi se u izveštaju UN.

Naoružani pripadnici Hamasa napali su 7. oktobra južni Izrael, a u napadu je ubijeno oko 1.200 ljudi, a 253 osobe su uzete za taoce od strane Hamasa. Izrael je odgovorio vojnom ofanzivom u Gazi, ubivši najmanje 30.500 ljudi, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja.

Izveštaji o seksualnom nasilju koje je počinio Hamas počeli su da se pojavljuju ubrzo nakon 7. oktobra, a pominju se dokazi o silovanju, seksualnom nasilju i sakaćenju žena.

U izveštaju UN navode da su "pronašle jasne i ubedljive dokaze da je nad taocima počinjeno seksualno nasilje, uključujući silovanje, mučenje, okrutno, neljudsko i ponižavajuće postupanje". Takođe je rečeno da "postoje razumni razlozi da se veruje da bi takvo nasilje moglo biti u toku nad onima koji su još uvek u zatočeništvu".

Istražni tim UN boravio je u Izraelu od 29. januara do 14. februara. Deset članova tima prikupilo je i potvrdilo optužbe i navode o seksualnom zlostavljanju, saopštile su UN. Održana su 33 sastanka sa predstavnicima Izraela, a pregledano je više od 5.000 fotografija i 50 sati video zapisa.

U izveštaju se navodi da "uprkos zajedničkim naporima da se žrtve podstaknu da svedoče, tim nije uspeo da intervjuiše nijednu od njih. Neke tvrdnje o silovanju i seksualnom nasilju nisu mogle biti proverene ili su bile "neosnovane", objašnjava se u izveštaju, uključujući i veoma popularan slučaj trudne žene čija je materica navodno bila razderana i fetus izboden.

- Izrael pozdravlja konačno priznanje da je Hamas počinio seksualne zločine - rekao je Lior Hajat, portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova, u odgovoru na objavljivanje izveštaja.

On je dodao da Izrael sada "poziva na hitno sazivanje Saveta bezbednosti UN kako bi se Hamas proglasio terorističkom organizacijom i uveo međunarodne sankcije protiv njih".

Izrael je pozdravio izveštaj, odbacujući navode o izraelskim zločinima nad palestinskim zatvorenicima

Istovremeno, Hajat je odbacio izveštaj tima UN o navodima o seksualnom nasilju nad palestinskim muškarcima i ženama u zatvorima, tokom pretresa kuća i na kontrolnim punktovima posle 7. oktobra.

- To je ismevanje i nameran palestinski manevar koji ima za cilj da stvori nepodnošljivu ekvivalenciju između užasnih zločina koje je počinio Hamas i zlonamernih i neosnovanih tvrdnji protiv Izraela i Izraelaca - rekao je on.

Izrael je odbacio slične optužbe koje su ranije izneli timovi nezavisnih eksperata UN, nazivajući ih "odvratnim i neosnovanim".

Hajat je takođe rekao da se Izrael protivi preporuci izveštaja da Izrael sarađuje sa međunarodnom istražnom komisijom UN, koja nastoji da istražuje potencijalne ratne zločine sa svih strana. Optužio je istragu da je neprijateljska prema Izraelu.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac kritikovao je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša što nije sazvao Savet bezbednosti kako bi razgovarao o nalazima istražnog tima i da Hamas proglasi terorističkom organizacijom. On je optužio UN da "pokušavaju da ućutkaju izveštaje o masovnim silovanjima".

Portparol UN Stefan Dužarik rekao je da je Gutereš "u potpunosti podržao" rad gospođe Paten tokom njene posete Izraelu. „Generalni sekretar nije učinio ništa da spreči objavljivanje izveštaja“, rekao je Dužarik.

Autor: redportal.rs