Jemenski Huti napadaju komercijalne brodove u regionu Crvenog mora u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi

Portparol jemenske pobunjeničke grupe Huti Jahja Sarea izjavio je danas da je ta grupa gađala izraelski brod u Arabijskom moru.

- Pomorske snage Oružanih snaga Jemena izvele su operaciju gađanja izraelskog broda MSC SKI u Arabijskom moru sa više pomorskih projektila, a pogodak je bio precizan i direktan - rekao je Sarea, prenosi Rojters.

Prethodno su Huti saopštili da će nastaviti da gađaju britanske brodove u Adenskom zalivu, nakon što je potopljen brod Rubimar u vlasništvu Velike Britanije, prenosi K1info.

Jemenski Huti napadaju komercijalne brodove u regionu Crvenog mora u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi. Napadi Huta u Crvenom moru poremetili su globalno brodarstvo i primorali pomorske firme da se preusmere na duže i skuplje rute oko južne Afrike, a takođe su podstakli bojazan da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti i i destabilizovati širi Bliski istok, navodi agencija. SAD i Britanija su u januaru počele da izvode napade na položaje Huta u Jemenu, u znak odmazde za napade na brodove u Crvenom moru.

Autor: K1info.rs