Uskoro kraj radova na obnovi manastira 🙏🏻

Na današnji dan 2004. godine u manastiru Hilandar, srpskog carskoj lavri na Svetoj Gori, došlo je do velikog požara koji je počeo oko 1 sat nakon ponoći u jednom dimnjaku konaka Igumenarija.

Požar je ubrzo zahvatio celu severnu stranu manastirskog kompleksa, tako da su pored Igumenarija stradali Veliki konak, Sinodik, ulazni kompleks iz 17. veka, Stari konak (građen između 14. i 19. veka) i Beli konak iz 16. veka. Veliki požari u Hilandaru desili su se 1722. godine i tada je izgorelo sve od Pirga Svetog Save do Pirga Svetog Đorđa, odnosno 1775. godine.

U požaru iz 2004. godine stradalo je više od polovine površine manastirskog kompleksa. Tada su potpuno uništene autentične monaške kelije iz 16. veka koje su retke na Svetoj Gori. Iako su monasi u prvom trenutku uspeli da ugase požar u Igumenariji, iskre su zahvatile drvenu gredu i drvenu građu, pa se požar ubrzo razvio. Širenju požara doprineo je i vetar, ali je on takođe i zaustavio da požar dođe do najvrednijih relikvija i drevnih rukopisa koji se čuvaju u manastiru.

Kako je najavljeno, radovi na obnovi Hilandara biće završeni u toku ove godine.

View this post on Instagram

A post shared by Пријатељи манастира Хиландарa (@prijatelji_manastira_hilandara)

IZVOR: IG / @prijatelji_manastira_hilandara

Autor: redportal.rs