Najtrofejniji srpski klub osnovan je na današnji dan

Sportsko društvo Crvena zvezda osnovano je na današnji dan, 4. marta 1945. godine, te danas slavi 79. rođendan. Grupu inicijatora predvodili su Slobodan Ćosić, Zoran Žujović, Svetozar Gligorić, Nebojša Popović i drugi.

Tim povodom oglasio se i klub na svojoj Instagram stranici 👇:

Na današnji dan pre 79 godina stvorena je naša Crvena zvezda, klub sa srcem i dušom, ponos Srbije, najtrofejniji i najveći na Balkanu, a 4. mart 1945. posebno je zapisan u srcima zvezdaša. Danas je rođendan svih nas kojima je srce crveno i belo! Zvezdo, srećan rođendan, budi najbolja, uspešna i najveća. Kao i do sada! 79 godina ljubavi - 79 godina naše Crvene zvezde!
View this post on Instagram

A post shared by FK Crvena zvezda (@crvenazvezdafk)

IZVOR: IG / crvenazvezdafk

Najuspešnije sportsko društvo u Srbiji i regionu okuplja 34 kluba, a najveći uspeh ostvaren je 1991. godine kada je FK Crvena zvezda postao šampion Evrope i sveta.

Istorija pamti anegdotu kako je Sportsko društvo dobilo ime. Posle nekoliko predlogа poput Mlаdost, Udаrnik, Torpedo, Dinаmo, Lokomotivа, Slobodan Ćosić izrekao sada već čuvene reči: Dа nаše društvo nаzovemo Zvezdа, nа štа ga je Zoran Žujović spontаno dopunio: Odlično. Sаmo, kаd je Zvezdа - nekа bude crvenа. Sа ovim predlogom svi prisutni su se sа zаdovoljstvom složili i tako je Sportsko društvo dobilo ime.

Na stadionu Rajko Mitić danas će u 12 sati biti upriličena proslava rođendana, kao i izbor najboljih u protekloj godini.

Autor: Redportal.rs