Američka vojska potvrdila je u subotu da je brod u vlasništvu Velike Britanije potonuo nakon što ga je 18. februara pogodila protivbrodska balistička raketa

Jemenski Huti obećali su danas da će nastaviti da gađaju britanske brodove u Adenskom zalivu nakon potonuća broda Rubimar u vlasništvu Velike Britanije.

Američka vojska potvrdila je u subotu da je brod u vlasništvu Velike Britanije potonuo nakon što ga je 18. februara pogodila protivbrodska balistička raketa koju su ispalili jemenski militanti Huti.

- Jemen će nastaviti da potapa još britanskih brodova, a sve posledice ili druge štete biće dodate britanskom zakonu - rekao je Husein al-Ezi, zamenik ministra spoljnih poslova u vladi koju predvode Huti, u objavi na Iks-u.

To je odmetnička država koja napada Jemen i sarađuje sa Amerikom u sponzorisanju tekućih zločina nad civilima u Gazi.

Militanti Huti su više puta od sredine novembra lansirali bespilotne letelice i projektile protiv međunarodnog komercijalnog brodarstva, rekavši da deluju u znak solidarnosti sa Palestincima protiv vojnih akcija Izraela u Gazi.

Njihovi napadi na Crveno more poremetili su globalno brodarstvo, primoravajući kompanije da se preusmere na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike, i podstakli strah da bi se rat Izraela i Hamasa mogao proširiti i destabilizovati širi Bliski istok.

Autor: redportal.rs