"Kao da se sijalica upalila", kaže naučnik 🔬💡

Nova vrsta morskog puža otkrivena je u vodama Velike Britanije. Istraživački brod ga je otkrio na jugozapadu Engleske. Stvorenje je nazvano Pleurobranchaea britannica. Pripada grupi koja se nalazi u toplijim vodama, koje bi mogle da migriraju na sever zbog klimatskih promena. Zbog rekordnim temperatura postoji zabrinutost zbog uticaja koje bi one mogle da imaju na morski život.

Oko 100 različitih morskih puževa nalazi se u morima kod Britanije i Irske, ali ovo otkriće je posebno. Razlog leži u tome što su te vode i te kako dobro istražene. Samim tim, svako novo otkriće organizma koji nije mikroskopski pokazuje da nas priroda i dalje može iznenaditi i da i dalje imamo mnogo toga da otrkijemo.

Morski puževi su vrsta morskih mekušaca koja je poznata po svojoj izuzetnoj raznolikosti i lepoti. Uprkos svojoj maloj veličini - narastu samo do oko 5 cm u dužinu - oni su vrhunski predatori koji zauzimaju ključnu poziciju u lancu ishrane.

Oni se često nazivaju indikatorima, jer su osetljivi na uticaje klimatskih promena. Članovi grupe kojoj pripada nova vrsta - pleurobranchaea - obično žive na severu Španije, Senegalu i širom Sredozemnog mora. Upravo je to pokazatelj da klimatske promene i te kako utiču na ekosistem, jer su vrste koje su bile karakteristične za toplije vode sve prisutnije na severu.

Autor: redportal.rs