Ne samo da nećete ostvariti nižu potrošnju goriva već ćete i drastično skratiti vek motora

Greška koju mnogi prave jeste vožnja na što nižim obrtajima. Kod nas važi ukorenjeno mišljenje da takva vožnja donosi brojne dobrobiti, uključujući i manju potrošnju, ali to nije tačno.

Ne samo da nećete ostvariti nižu potrošnju goriva već ćete i drastično skratiti vek motora, posebno ako vozite pri preniskim obrtajima pod opterećenjem.

Pri (pre)niskim obrtajima u motoru se dešava otežano hlađenje i podmazivanje, a može da se dogodi i da tanki uljni film na mestima pukne. Sve to donosi pojačano habanje delova motora praćeno većim vibracijama.

Kritični uslovi u kojima nikako ne treba voziti pri niskim obrtajima su povećana opterećenja. Najočitiji primer je vožnja uzbrdo nakrcanog automobila, recimo pri odlasku na godišnji odmor. Mnogi se tada vozeći u koloni zaborave i ostanu u visokom stepenu prenosa pri nižim brzinama.

U tim slučajevima nikako ne valja ići ispod 2000 o/min kod benzinaca, odnosno nekih 1600-1700 o/min kod dizelaša. Imajte na umu da u takvim uslovima čak zna grešiti i pokazivač optimalnog termina prebacivanja stepena prenosa kojima su opremljena novija vozila. Stoga pripazite kada vam na nižim obrtajima auto “preporuči” viši stepen, a pred vama je još i neka manja uzbrdica.

Takođe, nije dobro ubrzavati iz niskih obrtaja, nego je bolje ubaciti u niži stepen i onda dati po gasu. U protivnom će se uz iste inercijske sile usled rotacije radilice i kretanja klipova pojaviti povećanje sila gasova od izgaranja. Posledica je nebalansirani rad motora, što uz vibracije i preslabo podmazivanje uzrokuje pojačano habanje.

Autor: nportal.rs