Lekari objasnili da ta vrsta provere nije potrebna

Američki predsednik Džo Bajden nije uradio kognitivni test tokom svog godišnjeg lekarskog pregleda, potvrdila je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Ona je objasnila da ta vrsta provere “nije potrebna predsedniku”.

- Pitali ste me za kognitivni test. S tim u vezi, gledajte, predsedniku nije potreban kognitivni test. Ovo nije moja procena. Ovo je ocena predsednikovog lekara. Ovo je takođe procena neurologa - izjavila je Žan Pjer.

Ona je takođe dodala da Bajden @svaki dan polaže kognitivni test@.

- Ovo je veoma odgovoran posao i predsednik je u stanju da ga radi svaki dan poslednje tri godine - rekla je ona.

Na novinarsko pitanje zašto Bajden ne bi trebalo da se podvrgne takvom testu kako bi odagnao brojne sumnje u njegove mentalne sposobnosti, sekretarka za štampu odgovorila je da prema mišljenju lekara predsedniku test nije potreban.

Predsednik ima tim lekara koji su sa njim 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, i on je u stanju da obavlja svakodnevni posao koji je složeniji nego što bi bio bilo koji petnaestominutni test u nekoj klinici.

U poslednje vreme sve češće se čuje zabrinutost zbog Bajdenovih godina i mentalnih sposobnosti zbog njegovih promašaja i grešaka.

Američki predsednik je u proteklih mesec dana tri puta pomešao imena evropskih lidera i ispričao kako je nedavno razgovarao sa ljudima koji su zapravo preminuli pre mnogo godina. Ranije, tokom razgovora sa istražiteljima Bajden nije mogao da se seti kada je stupio na dužnost, pa čak ni godine smrti njegovog sina.

Autor: redportal.rs