Evo šta je u planu

Prekoputa Palate Srbije, u Bloku 26, za dve godine bi trebalo da bude završen prvi od tri nova stambeno-poslovna objekta, prenosi portal Gradnja.

Pripremni radovi na prvom, najvišem objektu uz Bulevar Mihajla Pupina počeli su sredinom 2022. godine i do sada su izgrađena prva četiri, od ukupno 17 spratova. Po projektu čiji je razrađivač Energoprojekt Arhitektura i Urbanizam, ovaj objekat će se sastojati od dva dela - stambenog, visine oko 65 metara, i poslovnog od osam spratova, koji je zasad stigao do drugog sprata.

Pored ovog objekta, investitor GP Napred je predvideo i gradnju jedne višespratnice uz Ulicu španskih boraca i jedne uz Ulicu antifašističke borbe. Sva tri zdanja imaće više od 700 stanova i zelene krovove. U navedenom kompleksu predviđena je i gradnja dečjeg vrtića i ambulante.

Kako podseća portal Gradnja, transformacija Bloka 26 počela je pre više od dvadeset godina izgradnjom poslovnih zdanja od po šest spratova. Tada su sagrađeni i pravoslavna Crkva Svetog Simeona Mirotočivog i parohijski dom.

Kao planski osnov za izgradnju u Bloku 26 poslužilo je rešenje sa urbanističko-arhitektonskog konkursa iz 2008. godine na kome su prvu nagradu osvojile arhitekte Jovan Mitrović i Dejan Miljković. Ovaj autorski dvojac predvideo je i četiri poslovne kule od po 120 metara prema Bulevaru Zorana Đinđića.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Njihove ideje dobile su potvrdu u planu detaljne regulacije od pre sedam godina. Izmenu tog planskog dokumenta 2018. godine pokrenuli su vlasnici ovog atraktivnog zemljišta, kompanije GP Napred i Energoprojekt holding.

Urbanistički projekat iz 2019. godine zaokružio je proces prenamene u okviru planiranih zgrada. Površine za stanovanje preraspodeljene su u sva tri zdanja, a njihova ukupna površina nije menjana i iznosi oko 203.000 kvadratnih metara.

Projektom je predviđena i izgradnja Centralnog trga sa fontanom u Bloku 26, kao pandan Trgu republike, pored Hrama Svetog Simeona Mirotočivog. Taj javni prostor bi trebalo da bude oaza za žitelje i korisnike tri planirane stambeno-poslovne zgrade.

Urbanističkim projektom nisu obuhvaćene parcele na kojima su predviđene poslovne kule prekoputa Štark Arene jer za njih još nisu pronađeni partneri koji bi bili spremni da ulože u izgradnju više od 240.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.

Autor: gradnja.rs / b92.net