Saša je u intervjuu za Redportal.rs otkrio kako se fudbalske sudije pripremaju za utakmice, kao i kako se nosi sa pritiskom tokom jednog fudbalskog meča.

Saša Ranisavić je perspektivni fudbalski sudija Mozzart bet Prve lige Srbije, koji je svoj život i karijeru usmerio ka deljenju pravde u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu ⚽. Nekoliko puta je biran za najboljeg sremskomitrovačkog sudiju, a njegova karijera godinama ide uzlaznom putanjom.

Foto: Printscreen YouTube/PrvaligaSrbijeOfficial

Saša je u intervju za Redportal.rs otkrio kako se fudbalske sudije pripremaju za utakmice, kao i kako se nosi sa pritiskom tokom jednog fudbalskog meča.

Knjiga ili pesma koja te opisuje? 🎶📖

Nisam razmišljao o tome. Pomalo mi je i teško da simplifikujem to pitanje... Ako već moram, mogu da se pronađem u nekim stihovima Beogradskog sindikata, ali najpribližnije može da me opiše pesma „Sredinom” Dine Merlina, ako izvlačimo iz pop kulture.

Koju želju iz detinjstva si ostvario, a za koju bi voleo da se ostvari u budućnosti? 🧐

Otkako imam svest i koliko dosežu moja sećanja, fudbal je bio u nekom centru maštanja i želja za budućnost. Tada, kao dete, naravno, maštao sam o profesionalnoj karijeri igrača. Kad se sve uzme u obzir, mogu da kažem da mi se i dalje želja ostvaruje time što sam involviran u fudbalske aktivnosti, danas, kao sudija. Želje za budućnost su dobro zdravlje za svoju porodicu, koju polako formiram sa izabranicom. Stava sam da uz naporan, vredan i pametan rad, ali i dobru veru, sve ostalo dolazi po zasluzi.

Istovremeno se dešavaju 2 događaja, koncert omiljene grupe i zanimljiv film u bioskopu. Gde bismo pre sreli Sašu? 🎤🎬

Definitivno koncert omiljene grupe.

Safari sa lavovima ili planinarenje sa medvedima? 🦁🐻

Planinarenje. Doduše, bez medveda. 😄

Igra se 90. minut, mali Saša postiže gol. Ime kog fudbalskog idola izgovara? 🙆🏻‍♂️

Tada, kao dete, najveće poštovanje sam iskazivao prema načinu igre Zinedina Zidana. Mada sam siguran, da sam igrač, da bih pre izgovarao imena članova svoje porodice u ime zahvalnosti, nego profesionalnih idola, kojih nikada nisam ni imao u nekoj meri.

Šta bi današnji Saša promenio kod sebe u prošlosti? 🤔

Bilo je grešaka dosta, bio bih neiskren da ne kažem to. Ali nisam siguran da bih išta menjao, jer sve je to dovodilo do određenih zaključaka i lekcija. Trudim se da uvek iz prošlosti, što svoje što generalno, izvučem pouke. Lako je iz naknadne pameti doneti drugačije zaključke.
Opet, ako sam nešto odlučio u tom momentu, to mora da je bila najbolja odluka jer sam je doneo u određenim okolnostima. Ukoliko se ispostavi da sam pogrešio, idem dalje, poučen sjajnim iskustvom. Greške su sastavni deo života, bitno je da se ne ponavljaju.

Ekspresno ustajanje iz kreveta ili samo još 5 minuta? ⏱️⏰

Koliko su samo važni ti minuti. 😄

Kako se pripremaš za utakmicu? Da li imaš neke rituale ili rutine?

Nemam nekih rituala kojima bih robovao. U svojoj pripremi se usredsređujem na svoj, sudijski tim, pripremam ekipe, ko su centralni igrači, kako ekipe igraju da bih bolje čitao igru. Samim tim, da bi i moja postavka na terenu bila optimalnija, ko su potencijalno „problematični” igrači, treneri, itd.
View this post on Instagram

A post shared by Saša Ranisavić (@sranisavic)

IZVOR: IG / sranisavic

Kako si se prvi put zainteresovao za suđenje u fudbalu? ⚽

Sećam se, bio sam 3. godina gimnazije kada mi je prijatelj pričao svoja iskustva sa utakmica na kojima je sudio. To je u meni probudilo neka interesovanja.
Pošto sam znao da ću upisati fakultet i da ću zbog toga prestati da ga igram aktivno, razmišljao sam na koji način da ostanem u fudbalu, a da škola ne trpi. I tako sam upućen na lokalnu sudijsku organizaciju u Sremskoj Mitrovici.
I evo, danas sudim rang koji verovatno nikada ne bih igrao. Probudilo je jednu novu karijeru, nezavisno od razvoja kakav sam planirao za sebe.

Kako se osećaš nakon što doneseš tešku odluku tokom utakmice? 

Upravo zbog toga se i bavim ovim pozivom, zbog tog osećaja. Celokupna priprema, treninzi, rad prethodnih nedelja (pa ponekad i cele sezone) i sve što se dešavalo na utakmici staje u taj deo sekunde kada donesete neku tešku i važnu odluku. Bez obzira koji rang sudite, koju utakmicu.
Nama su sve utakmice podjednako važne. Neverovatna stvar za razvoj ličnosti i odgovornosti. Kada naučite da prigrlite momenat, da ga vi kontrolišete, a ne bežite koliko god teško bilo, mislim da onda sve postaje dostižno, koliko god izazovno izgledalo.

Kog sportistu iz prošlosti bi voleo da upoznaš da postoji ta mogućnost? 😊

Ako mogu da preformulišem malo vaše pitanje, odgovoriću vam iz sadašnjosti. Novak Đoković.

Koje pravilo bi uklonio, a koje uveo u fudbalu?

Kao fudbalskom sudiji, moj zadatak je da primenjujem duh pravila fudbalske igre na terenu. Nemamo mi tu mnogo manevarskog prostora jer sve piše u Pravilima igre. Recimo, mnogo mi se sviđaju najave da će sudije u budućnosti (bliskoj) preko stadionskog razglasa javno obrazlagati neke od svojih odluka. Mislim da je to sjajan korak ka još većoj transparentnosti, ali i edukaciji svih koji na direktan ili indirektan način učestvuju u fudbalskoj igri.

Da li se trudiš da budeš stroži ili fleksibilniji sudija? 🤨🤫

Biti fudbalski sudija u suštini znači biti najbolja verzija sebe u svakom momentu. Mislim da jedno ne pobija drugo. Tačnije, da u zavisnosti od situacije postupate na određeni način. Kada je atmosfera usijana, da budete najsmireniji, kada utakmica usporava, da budete sposobni da je ubrzate i zaštitite integritet igre.
Mnogo stvari javnost ne vidi kod sudijskog posla. Recimo to ovako, kako mi je kad sam išao u školu suđenja objašnjavao instruktor, glumci imaju svoju pozornicu, a naša pozornica je teren. Sve se vidi, ne samo koje odluke donosite, nego i način na koji ih donosite. Ako utakmica zahteva da budemo neprimetni, da sve teče po savršenom redu, mi joj omogućimo razvoj; ukoliko zahteva da zategnemo i akterima poručima da prelaze granice reda, mi smo tu da vratimo taj balans igri.
Zato mi nije jednostavno odgovoriti na ovo pitanje, štaviše. Od sudija se očekuje da uvek budu iznad situacije, što zahteva i strogost i fleksibilnost, zavisi od okolnosti.

Ko je, po tvom mišljenju, najbolji delilac pravde u fudbalu? 🔝

Sudije uglavnom razlikuju finese. Veliki sam poštovalac naše škole suđenje i mislim da Srbija ima izvanredne sudije. Upoznao sam mnogo kvalitetnih bivših i sadašnjih sudija. Ono što na mene uvek ostavlja utisak kod kolega jeste da su to u ogromnoj meri sjajni ljudi, izgrađene ličnosti, sa izgrađenim porodicama, karijerama van fudbala, stavovima, karakterima, koji sjajno organizuju svoje vreme i koji su poštovani u svojim mikrosredinama. Jednostavno rečeno, izuzetno inspirativne ličnosti koje vrlo verovatno nećete sresti putem javnog informisanja.
Neka odgovor na ovo pitanje bude omaž njima, jer to javnost uglavnom ne vidi. Ne možete se na uspešan način baviti ovim pozivom ako niste izgrađena ličnost. Ponekad, kada držim predavanja početnicima, volim da kažem da su sudije diskretni heroji. Tačnije, mnogo sjajnih stvari postignu a da iko to primeti. Ali to je, po mom mišljenju, i najlepši deo ovog poziva. Da stanete ispred sebe i pogledate se pre nego što vas vidi okolina i naučite da budete iskreni i zadovoljni sobom, bez nekih lažnih predstava kojima smo podložni u savremenoj eri.

Kako se nosiš sa stresnim situacijama tokom utakmice, kao što je pritisak aktera na terenu i van njega? 🤯

Na početku nije bilo lako, to mi je zapravo i bio najveći prostor za lično napredovanje (ne ono karijerno). Pritisak je sastavni deo poziva i moram da priznam da uživam u tome. Veliki sportisti, najveći među nama, imaju floskulu da je pritisak privilegija. I ne bih se mogao više složiti.
To je i moj neki savet svim mlađim kolegama. Da izađu iz zone komfora, najbolje se uči pod pritiskom, kada ste u vatri. Ne treba ga se bojati i bežati, nego okrenuti ga u svoju korist. A moguće je. To su one unutrašnje borbe koje svakog od nas čine jačim i boljim bez obzira na broj pokušaja. 💪

IZVOR: YT / PrvaligaSrbijeOfficial

Šta planiraš u bliskoj budućnosti na poslovnom, a šta na privatnom planu? 🔜

Dosta planova i želja. Hajde da ostavimo to za moj mikroverzum. 😁

Poruka za naše gledaoce, čitaoce i slušaoce? 😊

Da ne budu ravnodušni pred sobom. Da ono što vole, rade sa strašću, željom i nastojanjima da budu najbolji. Isto tako, da ne zaboravimo svoju okolinu, i da u svojim zajednicama uvek stvari menjamo pomalo nabolje. Tako ćemo svi dati ogroman doprinos i društvu.
Hvala još jednom na prilici da se ispričamo i da predstavim jednu vizuru poziva na koju javnost ponekad bude izuzetno kritična. Pa ako sam i mogao da pomognem nekom početniku ili početnici, ili nekom ko se premišlja baviti sudijskim pozivom, da im poručim da će im to biti jedna od najboljih odluka koju mogu doneti.
I nije bitno dokle će dogurati. Svaki aspekt ovog poziva može da se iskoristi u drugim prilikama u životu, pre svega mislim na lično sazrevanje koje je mnogo brže i na sve te pozitivne posledice na privatnom planu, na poslovima koje radimo, pa i u običnoj interakciji sa ljudima.
Ima mnogo alata koji omogućavaju da izazove prelazite nešto brže od ostalih. Ko želi da radi na sebi i da se razvija a voli fudbal – suđenje može biti prava adresa. ☝

Autor: Miloš Martić