Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio u ponedeljak da slanje zapadnih trupa u Ukrajinu ne bi trebalo isključiti u budućnosti

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da taj vojni savez ne planira da pošalje borbene trupe u Ukrajinu.

Stoltenberg je za AP rekao da države članice NATO-a pružaju podršku bez presedana Ukrajini.

- To smo radili od 2014. godine. Međutim, ne postoje planovi da se borbene trupe NATO-a rasporede u Ukrajini - istakao je Stoltenberg.

Odbacujući mogućnost vojne akcije NATO-a, Stoltenberg je ponovio da Rusija napadom na Ukrajinu ozbiljno krši međunarodno pravo i da na osnovu toga prava ukrajinska strana ima pravo na samoodbranu.

- NATO ima pravo da podrži Ukrajinu da bi se odbranila od ruske agresije - naveo je Stoltenberg.

Uoči posete Parizu u ponedeljak, gde su najviši zvaničnici iz više 20 zemalja razmotrili opcije za povećanje pomoći Ukrajini, premijer Slovačke Robert Fico rekao je da pojedine zemlje razmatraju da li da sklope bilateralne sporazume o slanju trupa u Ukrajinu kako bi pomogle Kijevu da se odbrani od ruske invazije.

Fico je naglasio da njegova vlada ne planira da predloži slanje slovačkih vojnika u Ukrajinu, ali nije izneo detalje o tome koje zemlje možda razmatraju takve dogovore ili šta bi te trupe radile u Ukrajini.

Češki premijer Petr Fijala odbio je da komentariše pre odlaska u Pariz, rekavši da se lideri sastaju da razmotre moguće opcije, ali je istakao da Češka ne želi da pošalje svoje vojnike u Ukrajinu.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u ponedeljak da slanje zapadnih trupa u Ukrajinu ne bi trebalo isključiti u budućnosti.

Autor: redportal.rs