Sindikati u mnogim zemljama zahtevaju ukidanje radne nedelje od 38,5 sati

Evropljani sve manje žele da rade, a neke od najbogatijih zemalja Evropske unije pokušavaju da ih motivišu, prenosi b92.net.

Države kao što su Nemačka, Holandija ili Austrija motivišu svoje radnike poreskim olakšicama, boljim zbrinjavanjem dece ili fleksibilnijim radnim vremenom, prenosi Dojče vele (DW).

Prosečan broj radnih sati u Evropi se smanjuje, raste broj onih koji rade na pola radnog vremena, a sindikati u mnogim zemljama zahtevaju ukidanje radne nedelje od 38,5 sati.

Zaposleni u Evropi žele da rade samo toliko da bi od toga mogli da žive i da ostatak vremena posvete stvarima koje su za njih stvarno bitne.

U Evropi trenutno radi rekordan broj ljudi, zaposlenost iznosi skoro 75 odsto, ali broj radnih sati se uprkos tome nije značajno povećao, pošto raste broj radnika koji ne rade puno radno vreme.

U Nemačkoj, Holandiji i Austriji oko trećina zaposlenih ne radi puno radno vreme, a konkretno u Holandiji skoro 50 odsto zaposlenih radi 35 sati nedeljno ili manje od toga.

Poslovi s nepunim radnim vremenom mogu da uzrokuju probleme u oblastima u kojima već radi nedovoljan broj ljudi, a nedostatak osoblja će biti još veći kada bejbi bum generacija, rođenih između 1946. i 1964. godine, ode u penziju, navodi DW.

Autor: vesti online / b92.net