"Učinićemo SVE da Rusija ne pobedi u Ukrajini"

Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da slanje zapadnih trupa u Ukrajinu ne može biti otpisano, nakon konferencije u ponedeljak u Parizu na kojoj su evropski lideri raspravljali o problemima.

Objasnio je dodatno da trenutno ne postoji dogovor da se zvanično pošalju trupe ali da ne smeju ništa da isključe.

Konferencija o podršci Ukrajini na kojoj se raspravlja o slanju pomoći, okupila predstavnike 27 članica Evropske unije. Kako je Makron rekao:

Sve ćemo učiniti da sprečimo Rusiju da pobedi u ovom ratu. I to kažem sa sigurnošću i odlučnošću, uz osvrt na sve žrtve u poslednje dve godine.
Ljudi koji danas viču "nikad", su isti oni koji su ne tako davno vikali "nikada avioni", "nikada dalekometne rakete" itd. To su sve govorili i pre dve godine. Mnogi koji su ovde su govorili da će samo dati šlemove i vreće za spavanje, a sada govore da moramo da učinimo više i da im omogućimo i pristup raketama i tenkovima. Moramo da budemo svesni toga da smo uvek bili 6 do 8 meseci iza događaja i da uvek kasnimo.

Makron je takođe najavio da će nova koalicija biti uspostavljena koja će imati za cilj da dostavlja rakete srednje dometa i dugog dometa u Ukrajinu.

EU lideri su se dogovorili da dodaju gas na proizvodnju municije i da stvore u tom domenu jasne rezultate vrlo brzo.

Autor: redportal.rs