Prema rečima Pevčika, Navaljni je ubijen dan kasnije jer Putin nije mogao da podnese pomisao da je opozicioni lider slobodan

Na video snimku koji je napravio tim Alekseja Navaljnog tvrdi se da je ruski opozicioni političar namerno ubijen po naređenju predsednika Vladimira Putina uoči razmene zatvorenika u kojoj će biti pušten u zamenu za ubicu iz FSB-a zatvorenog u Nemačkoj, prenosi Politiko.

U video snimku na Jutjubu koji je danas objavljen pod naslovom „Zašto je Putin ubio Navaljnog sada?“, Marija Pevčik, pomoćnica Navaljnog, rekla je da je nakon meseci lobiranja za razmenu zatvorenika sa Navaljnim „plan odobren“.

- Navaljni je trebalo da bude pušten narednih dana jer smo postigli dogovor da ga razmenimo - rekla je ona.

Pevčik je dodao da je ruski milijarder Roman Abramovič delovao kao veza između zapadnih zvaničnika i ruskog predsednika Vladimira Putina i posredovao u dogovoru.

Pevčik kaže da sporazum uključuje oslobađanje Vadima Krasikova, agenta FSB zatvorenog u Nemačkoj zbog ubistva bivšeg čečenskog komandanta 2019. godine, i "dvoje američkih državljana". Pevčik je dodala da je kasno 15. februara dobila potvrdu da će takve zamene biti, ali veruje da se Putin tada predomislio.

Navaljni (47) preminuo je 16. februara u arktičkoj zatvorskoj koloniji. Kremlj poriče da ima bilo kakve veze sa njegovom smrću. U smrtovnici Navaljnog piše da je umro prirodnom smrću, kažu njegove pristalice.

Pevčik nije imenovao dvojicu američkih državljana koji su trebalo da budu razmenjeni sa Navaljnim, ali su Sjedinjene Države saopštile da traže povratak Evana Gerškoviča, dopisnika Volstrit džornala, i Pola Vilana, bivšeg američkog marinca.

- Aleksej Navaljni bi mogao da sedi na ovom mestu upravo sada, baš danas. To nije stilska figura, to je moglo i trebalo da se desi. Navaljni je trebalo da izađe (iz zatvora) za nekoliko dana jer smo dobili rešenje o njegovoj razmeni. Početkom februara Putin je ponudio da ubicu, oficira FSB Vadima Krasimova, koji služi zatvorsku kaznu zbog ubistva u Berlinu, zameni za dvojicu američkih državljana i Alekseja Navaljnog - rekao je Pevčik.

Pevčik je rekao da ima potvrdu da su pregovori o razmeni u završnoj fazi 15. februara uveče. Prema rečima Pevčika, Navaljni je ubijen dan kasnije jer Putin nije mogao da podnese pomisao da je opozicioni lider slobodan.

Prema njenim rečima, od početka rata u Ukrajini, Navaljnijevi saveznici su radili na planu da ga izvuku iz Rusije u okviru razmene zatvorenika koja bi uključivala "ruske špijune u zamenu za političke zatvorenike".

Ona je rekla da su uložili očajničke napore i pokušali da pronađu posrednike, pa čak i prišli pokojnom Henriju Kisindžeru, ali da zapadne vlade nisu pokazale potrebnu političku volju.

- Zvaničnici, američki i nemački, klimali su glavom sa razumevanjem. Razgovarali su o tome koliko je važno pomoći Navaljnom i političkim zatvorenicima, rukovali se, obećavali i ništa nisu uradili - rekla je ona.

Autor: redportal.rs