Elzan Bibić oborio je rekord na 5.000 metara koji je stajao skoro 50 godina

Hrabar, brz, istrajan i atleta sa vizijom, rekoder koji do sopstvenih sportskih ciljeva i rezultata ide temeljnim radom, posvećenošću i sa verom u uspeh. Najbolji srpski dugoprugaš, 24 – godišnji Elzan Bibić rođen je na najvišoj visoravni na Balkanu, u mestu Karajukića Bunari gde je 2006. izmerena najniža temperatura -39 celzijusa.

Dolazi iz sportske porodice, otac Murat igrao je fudbal, a majka Fatima bila je odbojkašica i zato ne čudi što je Elzan izabrao sport za životni poziv i što je krenuo u osvajanje atletkih staza širom meridijana. 

Rekord u trčanju na 5.000 metara legendarnog Daneta Korice koji je stajao 49 godina oborio je Bibić u septembru 2020. godine na takmičenju u Ostravi gde je trčao 13:26,56 i tako bio za četiri i po sekunde bolji od vremena koje je postavio Korica u Helsinkiju 1976. godine.

U kolekciji medalja sa velikih svetskih takmičenja ima šest odličja, među kojima i juniorska zlata sa Evropskh festivala mladih 2015. I 2016. na 3.000 metara. Najveća I najznačajnija do sada je svakako bronza sa Evropskog dvoranskog prvenstva 2023. na 3000 metara u Istanbulu. 

Sezona 2024. za sve sportiste planete znači jedno, borbe za ispunjenje norme za plasman na OI u Parizu i sama borba za medalju na istim. Rekoder Srbije na 1500, 3000 i 5000 metara, jedan je od onih sportskih asova naše zemlje koje naša sportska nacija vidi i želi da vidi na OI 2024. 

Gde se i na koji način se Elzan pripremao za veoma zahtevnu takmičarsku 2024?

- Ušao sam u sezonu 2024. sa velikim ambicijama. Imao sam male probleme sa povredama u decembru gde sam bio primoran da mesec dana budem bez trčanja, radio sam alternativne treninge. Sa mojim trenerom Antoniom Seranom bio sam u razmišljanju da čak i dvoranu preskočimo, s’ obzirom da smo svesni da je Olimpijska godina i da je mnogo važnija sezona na otvorenom. Međutim počeo sam polako da ulazim u trening. osećao sam se sve bolje iz dana u dan i odlučili da takmičim na mitingu u Beogradu. a pre toga da uvodna trka bude Balkansko prvenstvo u Istanbulu gde sam osvojio zlato. Na mitingu u Beogradu nisam pokazao najbolju verziju sebe u ovom trenutku, taj dan sam bio spreman da trčim mnogo bolje, ali svakome se desi loš dan – objašnjava Bibić. 

Koje su ambicije i očekivanja u 2024? 

- Nastavljamo dalje, već u petak me očekuje jak miting iz Gold serije IAAF na 3000m . Ove godine nisam trčao puno mitinga i trenutno se nalazim na čekanju za Svetsko prvenstvo u Glazgovu gde bih trčao 1500m - govori Bibić.

Učestvovao si na evropskim krosevima, osvajao medalje (koje, gde i kada). Kako vidiš sebe za malo više od mesec dana na svetskom prvenstvu u krosu u Beogradu, da li je medalja realna? 

- Po prvi put ću trčati Svetsko prvenstvo u krosu. Imam dosta iskustva sa krosevima gde sam i osvajao medalje kao junior i mlađi senior na kros šampionatima Evrope, ali kros Sveta je posebna priča. U dogovoru sa selektorom Zukovićem voleo bih da Srbiju po prvi put predstavim zajedno sa svojim kolegama iz reprezentacije u štafetnoj trci koja je sve više atraktivna na krosevima, a gde se trči 4x2km u mešovitom timu (2 muška i 2 ženska atletičara). - kako objašnjava Bibić.

Na startu takmičarske 2024. osvojio si zlato na šampionatu Balkana u trci na 3000 m u Istanbulu. Koliko ti znači ova medalja i da li je to vetar u leđa za sve ono što te očekuje u 2024?  

- Moj glavni fokus za senonu 2024. jeste Evropsko prvenstvo u Rimu i Olimpijske igre. Već radim pripreme u Beogradu sa svojim fizioterapeutom Milošem Japundžićem, posle toga ću i uvodne pripreme najverovatnije odraditi na svojoj planini Pešter (Karajukića Bunari), dok će završne pripreme biti na nekoj većoj nadmorskoj visini što će zavisiti od treninga - Elzan. 

Koliko je danas lepo i teško biti vrhunski sportista? 

- U vrhunskom sportu je najvažnije imati kontinuitet i da je sportista svestan da treba da duži period svoje katijere iz sezone u sezonu bude na visokom nivou, da nema puno oscilacija. U tome veliku ulogu ima trener sa svojim planom treninga i ambicijama sa sportistom individuom - rekao je Elzan. 

Srednje i duge pruge zahtevaju istrajnost, snagu, podjednako i fizičku i mentalnu. Približi nam kako je biti deo borbe sa vremenom, distancom i sa samim sobom i poruka za decu koja kreću tvojim stopama. 

- Samo pravilan i postepeni napredak uz dobar oporavak može dovesti sportistu na najviši nivo, a za to je potrebno strpljenje i disciplina. Svako ko se opredeli da počne da trenira atletiku, učinit će to svesno iz ljubavi prema tom sportu, a trener i sama atletika uticat će na razvoj samog deteta dok ne postane čovek. Sigurno je da te atletika može naučiti puno toga, pre svega boriti se, hrabrosti, istrajnosti ka ostvarivanju svojih ciljevima, samo je bitno da se sve ove vrline spoznaju na vreme i da se usvoje na pravi način - zaključio je srpski rekorder na duge pruge Elzan Bibić.

Autor: redportal.rs