Svetogorski sabor ga je kanonizovao kao Svetog Simeona Mirotočivog, jer su njegove mošti točile miro - sveto ulje.

Srpski vladar i veliki ktitor Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjić, rođen je 1113. u Ribnici u okolini današnje Podgorice. Njegova porodica je bila vlastelinska, pripadali su vladarskoj dinastiji Vukanovića.

Njegov otac Zavida imao je 4 sina, Tihomira, Stracimira, Miroslava i Nemanju. Sem četvorice sinova Zavida je ima sigurno i jednu ćerku jer se u istorijskim spisima pominju kao ujaci Mihaila Vojislavljevića, dukljanskog kneza.

Sa je vlasti 1166. zbacio svog brata Tihomira i vizantijsku vrhovnu vlast, međutim, nedugo zatim Nemanja je poražen i opet priznaje vrhovnu vlast Vizantije, ali to je trajalo sve do smrti Manojla I Komnina.

Nemanja je bio oženjen Anom njihovi sinovi su ostali zapisani kao veoma uspešni, Vukan je bio župan, Stefan kralj, a najmlađi Rastko, osnivač srpske crkve.

Poznat po svojoj borbenosti, Nemanja je konstano širio teritoriju Raške, pa se tako teritorija proširila na Kosovo, Zetu, Travuniju, Zahumlje, i Neretvljansku oblas. Podigao je mnogo crkava i manastira koji se danas nalaze kao nemi svedoci postojanja Srba na određenim prostorima.

Nizale su se zadužbine jedna za drugom, a najpoznatiji su: Đurđevi Stupovi, Studenica i Hilandar. Velikim prihodima pomagao je: crkvu Svetog Groba u Jersualimu, crkvu Svetog Nikole u Bariju, crkvu Svetog Petra i Pavla u Rimu, manastir Svetog Dimitrija u Solunu, manastir Bogorodice Evergetide u Carigradu.

Nemanja je preminuo u dubokoj starosti, u manastiru Hilandar 13. februara 1200. U trenutku njegove smrti prostoriju je obasjala svetlost. Sledeće godine ga je Svetogorski sabor kanonizovao kao Svetog Simeona Mirotočivog, jer su njegove mošti točile miro - sveto ulje. Pošto su Vukan i Stefan bili u svađi oko vlasti, Sava je sa Svete gore doneo mošti u Srbiju i nad moštima izmirio zavađenu braću.

Srbija se posle 800 godina odužila svom vladaru podižući mu velelepni spomenik na Savskom trgu, u centru Beograda.

IZVOR: YT / RTS Kulturno-umetnički program

Autor: redportal.rs