Zajednička konstatacija je da je što hitnija sanacija, ali i dogradnja neophodna kako bi se sprečilo dalje urušavanje i propadanje objekata, kažu u Eparhiji. 👇

Jednoj od najstarijih i najvećih srpskih svetinja Manastiru Mileševa predstoji velika sanacija i rekonstrukcija pojedinih delova. S obzirom na trenutno stanje, sasvim je izvesno da predstoje obimni radovi kako na sanaciji nastalih oštećenja tako i na doradi i dogradnji delova koji u toku ranijih radova nisu završeni. 👇

Episkop mileševski Atanasije, pred početak sezone radova, obišao je ceo manastirski kompleks manastira Mileševe. 🧐

- Zbog vidnih oštećenja, usled atmosferskih uticaja, najpre je neophodno sanirati i popraviti krov i oluke na monaškom konaku. U porti neke trotoare je potrebno popraviti a neke i dograditi. Drveni most kod manastirske vodenice je u jako lošem stanju pa je neophodna njegova kompletna rekonstrukcija. Dotrajale trotoare ispred manastira, na parkingu, je takođe neophodno zameniti, ali i sanirati oštećenja na trotoarima pored konaka za goste - saopšteno je iz Eparhije mileševske, kako piše Telegraf.rs.

Osim ovih krupnijih, u planu je još dosta sitnijih radova koji se moraju što pre završiti kako bi se sprečilo dalje propadanje i urušavanje. Sve te predstojeće planirane radove igumanija Akvilina će u pisanoj formi dostaviti u Eparhiju, Episkopu Atanasiju, kako bi imao uvid u obim planiranih radova.

- Zajednička konstatacija je da je što hitnija sanacija, ali i dogradnja neophodna kako bi se sprečilo dalje urušavanje i propadanje objekata, što zbog nedovršenih ili nedovoljno urađenih dosadašnjih radova, što zbog oštećenja nastalih atmosferskim prilikama i neprilikama - kažu u Eparhiji.

Nakon obilaska i sagledavanja stanja objekata manastira Mileševe Episkop Atanasije je sa igumanijom Akvilinom obišao i monaške radionice i tu se uverio u posvećenost monahinja ručnom radu, za dobrobit manastira ali i za njihovo duhovno uzrastanje.

Foto: Instagram.com/shangaric/kralj_stefan_vladislav

Autor: Telegraf.rs