Hamas traži povlačenje izraelske vojske, dok Izrael navodi da se njihove snage neće povući dok Hamas ne bude iskorenjen

Predstavnici palestinske militantne grupe Hamas završili su danas poslednju rundu pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze sa egipatskim predstavnicima u Kairu, i sada čekaju ishod pregovora predstavnika Egipta sa Izraelom, koji bi trebalo da se održe tokom vikenda u Parizu, izjavili su neimenovani zvaničnik Hamasa i egipatski bezbednosni izvori, a prenosi RTS.

Lider Hamasa Ismail Hanijeh sastao se sa egipatskim posrednicima u Kairu kako bi razgovarali o prekidu vatre, tokom svoje prve posete Egiptu od decembra, prenosi Rojters.

Pozivajući se na dvojicu neimenovanih bezbednosnih izvora iz Egipta, britanska agencija prenosi da će šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel otputovati danas u Pariz na razgovore sa Izraelcima, nakon što je danas završio razgovore sa Hanijehom.

Neimenovani zvaničnik Hamasa rekao je da oni nisu izneli nikakav novi predlog tokom razgovora sa egipatskim posrednicima u odnosu na one koje su imali ranije, tako da sada čekaju da vide šta će reći predstavnici Izraela.

- Razgovarali smo o našem predlogu sa egipatskim predstavnicima i sačekaćemo dok se ne vrate iz Pariza - rekao je zvaničnik Hamasa.

Hamas, za koji se i dalje veruje da drži više od 100 talaca zarobljenih u napadu na Izrael 7. oktobra koji je bio povod za rat u Pojasu Gaze, kaže da će ih osloboditi samo kao deo primirja koje če rezultirati povlačenjem Izraela iz Gaze.

S druge strane, Izrael navodi da se njihove snage neće povući dok Hamas ne bude iskorenjen. Dva palestinska zvaničnika navode da Hamas nije promenio svoj stav, odnosno da i dalje zahteva da se primirje okonča povlačenjem izraelske vojske.

Autor: Rts.rs