Dvoje zaraženih su iz iste porodice!

U Beogradu su potvrđena 3 nova slučaja zaražavanja malim boginjama.

Dvoje novih obolelih su iz iste porodice, dok treći slučaj nije povezan sa njima, rečeno je za naš portal u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

Zajedno sa njima, od 6. februara do danas u Beogradu su morbile potvrđene kod ukupno 14 osoba.

U Beogradu je prijavljena epidemija malih boginja.

Pored prestonice, morbile su do sada potvrđene i u Novom Sadu i u Staroj Pazovi.

Prvi slučaj obolevanja u ovoj sezoni od morbila potvrđen je u Srbiji 6. februara kod dečaka, čija se majka najpre zarazila u inostranstvu.

Morbile se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijanje, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

- Inkubacija, period od momenta ulaska virusa u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba kod malih boginja traje 7 do 18 dana. Nakon toga dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa - vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci. Nabrojani simptomi traju 2 do 4 dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature, preko 40 stepeni i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete - objasnili su u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije, kada je još uvek bez tegoba, 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe.

- Komplikacije su češće kod dece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komlikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1000 obolelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda - kažu u Zavodu.

Autor: Telegraf