Font nastao preradom Hilandarskog ustava

Za Dan državnosti Republike Srbije Institut za srpski jezik SANU bio je pozvan da pripremi predlog za izložbu koja bi se ticala neke od starijih verzija ćiriličnog pisma, a koja bi bila postavljena na Savskoj promenadi u Beogradu 📝📖😍.

Direktor Instituta dr Sofija Miloradović i prof. dr Viktor Savić sa Staroslovenističkog odseka su pripremili tekst napomene koja prati izložbu na Savskoj promenadi povodom Dana državnosti 2024. godine.

Za potrebe izložbe i animacije iskorišćeno je ustavno srpskoslovensko pismo Monah. Izradili su ga inž. Zoran Kostić u saradnji s prof. dr Dimitrijem Stefanovićem, prof. dr Đorđem Trifunovićem i Viktorom Savićem, sa Staroslovenskog odseka Instituta za srpski jezik SANU.

Ovaj je font nastao preradom „Hilandarskog ustava“, elektronske replike rukopisnog pisma izuzetnog srpskog srednjovekovnog kaligrafa, koji je ispisao čuveno Četvorojevanđelje patrijarha Save (1354–1375), sada u zbirci manastira Hilandara pod br. 13 – po staroj zamisli akademika Stojana Novakovića. Ovo svečano ćiriličko pismo otkupilo je Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine Republike Srbije na inicijativu Instituta za srpski jezik SANU i predstavnika i saradnika vodećih naučnih, obrazovnih i kulturnih ustanova u Republici Srbiji (2004).

IZVOR: IG / @isj_sanu

Font je nastao preradom Hilandarskog ustava, elektronske replike rukopisnog pisma izuzetnog srpskog srednjovekovnog kaligrafa, koji je ispisao čuveno Četvorojevanđelje patrijarha Save (1354–1375) 😍, sada u zbirci manastira Hilandara – po staroj zamisli akademika Stojana Novakovića, kako navodi Institut za srpski jezik SANU.

Uoči Dana državnosti na Kuli Beograd je prikazana animacija koja sadrži sva ćirilička slova pripremljena za izložbu 📖, obogaćena grafičkim varijantama i umetničkim rešenjima dizajnerâ, kao i likovne predstave Svetog Save, Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića, a s porukama o pismenosti po kojima ih pamtimo.

Autor: redportal.rs