Šećerna vuna se u Indiji naziva i buddi-ka-baal (staričina kosa) zbog svog izgleda

Neke indijske države strahuju da šećerna trska povećava rizik od raka, primorajući ih da zabrane prodaju ružičaste slatke poslastice.

Prošle nedelje, južna država Tamil Nadu primenila je zabranu nakon što su laboratorijski testovi potvrdili prisustvo supstance koja izaziva rak, rodamina-B, u uzorcima poslatim na testiranje. Ranije ovog meseca, sindikalna teritorija Pudučeri zabranila je slatku poslasticu, dok su druge države počele da testiraju uzorke, prenosi Bi-Bi-Si.

Šećerna vuna, koja se u Indiji naziva i buddi-ka-baal (staričina kosa) zbog svog izgleda, popularna je kod dece širom sveta.

Često se nalaze u zabavnim parkovima, sajmovima i drugim mestima koja posećuju deca, koja ih vole zbog svoje gnjecave teksture koja se tope u ustima. Ali neki indijski zvaničnici kažu da je šećerna vuna zlokobnija nego što se na prvi pogled čini.

P. Satiš Kumar, službenik za bezbednost hrane u gradu Čenaju u Tamil Nadu, rekao je za list Indijan Ekspres da šećerna vuna "može dovesti do raka i uticati na sve organe u telu".

Njegov tim je prošle nedelje upao u prodavce šećerne vune na gradskoj plaži. Kumar je rekao da su slatkiše koji se prodaju u gradu pravili nezavisni prodavci, a ne registrovane fabrike.

Nekoliko dana kasnije, vlada je objavila zabranu prodaje nakon što su laboratorijski testovi otkrili prisustvo rodamina-B, hemijskog jedinjenja, u uzorcima. Hemikalija proizvodi fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojenje tekstila, kozmetike i mastila.

Studije su pokazale da hemikalija može povećati rizik od raka, a Evropa i Kalifornija su zabranile njenu upotrebu kao boje za hranu.

Ministar zdravlja Ma Subramanian rekao je u saopštenju da će upotreba rodamina-B u "pakovanju, uvozu, prodaji ili serviranju hrane biti kažnjiva prema Zakonu o bezbednosti i standardima hrane iz 2006. godine".

Autor: redportal.rs