Oštećenja na avionu su toliko ozbiljna da nije reč o incidentu, već udesu

Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da utvrdi okolnosti nezgode u nedelju, kada se avion za Diseldorf vratio na Beogradski aerodrom zbog vrlo ozbiljnog oštećenja. Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju i dalje ispituje incident. Er Srbija je saopštila da prekida saradnju sa Maraton erlajnsom koji im je iznajmio avion.

Oštećenja na avionu su toliko ozbiljna da nije reč o incidentu, već udesu, kažu u Centru za istraživanje nesreća u saobraćaju.

- Ono što je nesumnjivo utvrđeno i što mogu da podelim sa vama to je da je Kontrola letenja dala jasno uputstvo pilotima na koji deo piste da izađu pre poletanja, a da oni tu informaciju, odnosno naredbu nisu ispoštovali to već usmerava našu istragu na određeni pravac. Ali nije to jedino čime ćemo se baviti. Mnogo je veća širina ovog slučaja - rekao je direktor Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju prof. dr Nebojša Petrović, a prenosi RTS.

Er Srbija je saopštila da prekida saradnju sa kompanijom Maraton erlajns.

- Ovo je bio veoma ozbiljan incident, svesni smo potencijalnih posledica koje su mogle da se dogode. Zato smo vrlo brzo doneli odluku o prekidu saradnje sa Maraton erlajnzom, bez obzira na to što je sertifikovana evropska avio-kompanija. Odluka je bila neophodna, jer je bezbednost naših putnika na prvom mestu. Čekaćemo finalne rezultate istrage, ali ovaj korak je bio neizbežan - rekao je generalni direktor Er Srbije Jirži Marek.

Istraga koju sprovodi Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju biće sastavljena iz dva dela. Prvo će biti prikupljene informacije i podaci domaćih institucija i organa iz oblasti vazduhoplovstva, dok je za drugi deo istrage potrebno da se dostave informacije iz još pet zemalja - Poljske i Italije - odakle su piloti, Danske, gde je avion registrovan, Brazila gde je proizveden i Grčke odakle je Maraton erlajns. Istraga će prema procenama trajati najmanje tri meseca.

- Sve te zemlje mogu da uzmu učešće, mogu i da se priključe našoj istrazi ako žele, bilo preko predstvanika ili direktnog učesnika u našim radnim timovima, ali svakako su u obavezi da nam dostavljaju podatke koji su nam potrebni da bi mi zaokružili celinu svih infomracija koje su nam potrebne. Taj proces je nešto duži od procesa koji mi sprovodimo u našoj zemlji - kaže direktor Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju prof. dr Nebojša Petrović.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, u saradnji sa Upravom kriminalističke policije, utvrdiće sve okolnosti u vezi sa prinudnim sletanjem aviona.

- Policiji je naloženo da utvrdi šta se kritičnom prilikom dogodilo, kao i da se identifikuje eventualno odgovorno lice. Posebno je potrebno da se proveri na koji je način došlo do kritičnog događaja, tačnije oštećenja aviona, da li je u bilo kom trenutku leta bila ugrožena bezbednost putnika i posade, da se obave razgovori sa zaposlenima u SMATS Kontroli leta, sa pilotom i posadom aviona - navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Svi putnici sa leta JU324 od 18. februara 2024, imaju pravo na odštetu i nadoknadu troškova - a mogu da ih ostvare ako se prijave posebnim formularom koji će biti dostupan na sajtu Er Srbije.

- Mi ćemo kontaktirati sve putnike iz aviona, upoznati sa procedurom šta da urade i kako da popune formular. Prioritetno i u skladu sa našim regulativama preduzećemo odgovarajuće mere - rekao je Jirži Marek, generalni direktor Er Srbije.

U avionu koji je u nedelju poleteo sa aerodroma Nikola Tesla za Diseldorf, bilo je 106 putnika.

Autor: Rts.rs