Danas sastanak dvojice predsednika ☝️

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je u Palatu nezavisnosti, rezidenciju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Dodik je sinoć u Minsku razgovarao sa ministrom inostranih poslova Belorusija Sergejom Alejnikom, nakon čega sledi sastanak sa Lukašenkom.

Foto: Instagram.com/mdodik.official

Dodik i Alejnik potvrdili su da je u zajedničkom interesu intenziviranje celog seta bilateralnih odnosa.

Dodik i Alejnik su razgovarali o načinima intenziviranja saradnje u različitim oblastima, uključujući industriju, zdravstvo, obrazovanje i naučnotehnološku saradnju, javila je beloruska novinska agencija Belta, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije, prenosi RTRS.

Na sastanku je fokus bio i na medjunarodnoj agendi, uključujući regionalnu bezbednost. Dodik, koji predvodi delegaciju Srpske u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Belorusiji, nakon sastanka sa Lukašenkom, sastaće se, kako je najavljeno sa, premijerom Belorusije Romanom Golovčenkom i predsednikom beloruske Akademije nauka.

Delegacija Republike Srpske boravi u zvaničnoj poseti Belorusiji, gde je tokom posete državnoj instituciji Minski naučni praktični centar za hirurgiju, transplantaciju i hematologiju, potpisan sporazum o saradnji Ministarstva zdravlja Srpske i Komiteta za zdravlje Belorusije.

Delegacija Srpske obišla je i holding kompaniju Belkom munmaš, koja se bavi proizvodnjom transportnih vozila, autobusa i tramvaja, s kojom je takodje dogovorena saradnja.

Autor: tanjug.rs