Sudeći prema satelitskim snimcima, u toku je velika aktivnost u blizini granice dok se sprema nov IDF upad

Kako se navodi egipatska vlada je započela izgradnju zida uz granicu sa Gazom usled straha da će nastupajuća izraelska ofanziva gurnuti Palestince preko granice na Sinajsko poluostrvo.

Više različitih medija je prenelo satelitske snimke koji pokazuju raščićavanje terena i podizanje zida. Egipatski zvaničnici za sada odbijaju da javno komentarišu koja je uloga zida, ali kako se saznaje postoje indikacije da je njegova uloga da bude utvrđena međuzona gde će se smestiti palestinci koji budu bežali usled velike ofanzive koja se priprema na grad Rafu gde se trenutno nalazi čak 1,4 miliona ljudi.

Izgradnja je počela nešto ranije ovog meseca, u isto vreme kada je i IDF počeo svoje pripreme za kopnenu ofanzivu u Rafi - poslednje utočište civila iz Gaze. Kako je već navedeno, oko 1,4 miliona ljudi je izbeglo u Rafu od početka rata u oktobru prošle godine, severne oblasti Gaze su skoro kompletno uništene u operacijama IDF gde je poginulo čak 30.000 ljudi.

Kairo insistira i poziva Tel Aviv da ne pokušava da gurne Palestince na njihovu teritoriju, Međutim sobzirom koliko je civila u Rafi, a Izrael ne prestaje da ponavlja da će završiti sa Hamasom jednom za svagda, egipatska vlada se priprema za mogućnost velike humanistarne krize i za situaciju u kojoj bi bio potencijalno ugrožen mir sa Izraelom iz 1979. godine.

Rafa je već u poslednjih nekoliko dana bila meta snažnih vazdušnih udara u kojima je poginulo na stotine ljudi.

Prema izvori a unutar same egipatske vlade, zid će zatvoriti površinu od oko 5 kvadratnih kilometara u međuzoni uz južnu granicu Gaze - sam zid biće visok čak 5 metara.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je u petak da IDF neće pokušati da izgura Palestince iz Gaze u Egipat:

Mi poštujeme i duboko vrednujemo naš mirovni ugovor sa Egiptom, koji je kamen temeljac stabilnosti regiona i naš važan partner.

Galanota izjava dolazi tačno nedelju dana nakon izjave izraelskom premijera Bendžamina Netanjahua u kojoj je naredio izraelskoj vojsci da sačini i plan evakuacije Palestinaca kao i plan za uništenje poslednje tvrđave Hamasa u Gazi. Predložio je u svojoj izjavi da severne oblasti Gaze koje očistila izraelska armija mogu bioti lokacija na koju se mogu smestiti izbeglice.

Autor: redportal.rs