Kijev insistira da povlačenje nema NIKAKAV strateški značaj

Ukrajinski zvaničnici su preneli da je deo trupa koji je brojčano nadjačan na frontu u Avdijevki povučen iz istočnog dela grada. Odlukla je došla nakon eskalacije borbi u regionu, no i dalje Ukrajina insistira da istočni grad ne pruža nikakvu stratešku prednost Ruskoj Federaciji.

Ukrajinski komandant jugoistočnog sektora fronta Oleksandar Tarnavski izjavio je da su jedinice povučene uz minimum gubitaka.

U teškoj borbenoj situaciji, kada je samo gomila ruina i razbacanih cigala ostala od fotifikacionih radova, naš prioritet je isključivo da sačuvamo živote naših vojnika.

Jedna od ukrajinskij najelitnijih jedinica Treća jurišna brigada, hitno je poslata u Avdijevku radi jačanja pozicija trupa već stacioniranih tamo.

Čelnici brigade su opisali situaciju u gradu kao "pakao" dodajući da je situacija teška i nestabilna.

Ruska Federacija pokušava da opkoli Avdijevku i izgura iz nje ukrajinske trupe već skoro dve godine, od početka rata u Ukrajini. Trenutno pozicija ukrajinske armije u gradu je ekstremno teška i sve linije snabdevanja su ili presečene ili kritično ugrožene.

Trenutno je grad u poluokruženju, sa tri strane se nalaze pozicije ruske armije dok je četvrta strana za sada otvorena ali je poslednji put, koji je i izlaz za trupe i jedina linija logistike za grad, pod vatrenom kontrolom ruskih jedinica.

Autor: redportal.rs