Veliko finale zakazano za 11. maj 🎶

Evropska radiodifuzna unija (EBU) donela je odluku da dozvoli Izraelu učešće na Evrosongu 2024. godine, uprkos brojnim apelima da ta zemlja bude isključena zbog rata u Gazi, kao što je to bila Rusija nakon napada na Ukrajinu. ☝

- Naša upravna tela... zaista su pregledala listu prijavljenih za 2024. i složila se da izraelski javni emiter KAN ispunjava sva pravila za ovogodišnje takmičenje i može da učestvuje kao i poslednjih 50 godina - rekao je generalni direktor EBU Noel Karan.

Nakon više peticija u kojima se poziva da Izrael bude izbačen sa događaja koji se u maju održava u Malmeu u Švedskoj, Evropska radiodifuzna unija saopštila je danas odluku o učešću Izraela na takmičenju.

- Pesma Evrovizije je nepolitička muzička manifestacija i takmičenje javnih servisa koji su članovi EBU. To nije nadmetanje između vlada - rekao je Karan, prenosi Gardijan.

On je istakao da EBU deluje u skladu sa drugim međunarodnim organizacijama, kao što su sportske federacije, koje su zadržale Izrael u svojim takmičenjima.

Izrael će 9. maja učestvovati u drugom polufinalu, iz kojeg će 10 od 16 kandidata proći u veliko finale zakazano za 11. maj. 🎶

Eden Golan (20), pevačica odrasla u Rusiji, predstavljaće Izrael nakon pobede na domaćem takmičenju. Izrael se kvalifikovao za svako veliko finale od 2015. godine.

EBU sa sedištem u Ženevi, osnovan 1950. godine, najveći je svetski savez javnih servisa. Ima 112 organizacija članica u 56 zemalja, kako piše Telegraf.rs.

Godine 1998. izraelska Dana Internešenel postala je prva otvoreno transrodna pevačica koja je pobedila na Evroviziji.

Posle pobeda 1978. i 1979. godine, Izrael je četvrti put pobedio na Evroviziji 2018. godine.

Malme je domaćin 68. izdanja nakon što je švedska pevačica Lorin pobedila na takmičenju u Liverpulu 2023. sa pesmom Tattoo.

Događaj 2024. poklapa se sa 50. godišnjicom prve švedske pobede na Evroviziji, kada je grupa ABBA osvojila prvo mesto sa hitom Waterloo.

Autor: Telegraf.rs