Crkva Svetog Save na Menhetnu je i dalje u obnovi

Patrijarh srpski Porfirije će od danas do 21. februara boraviti u poseti Crkveno-školskoj opštini u Njujorku. 👇

U nedelju, 18. februara, patrijarh će služiti liturgiju u Sabornoj crkvi Svetoga Save na Menhetnu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Tokom posete, patrijarh će održati više radnih sastanaka u vezi sa nastavkom obnove Saborne crkve i parohijskog doma u Njujorku, koji su oštećeni u požaru na Uskrs 2016. godine.

Poseta Njujorku u skladu je sa odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve od 21. decembra 2021. godine, kojom je tamošnja Crkveno-školska opština Svetog Save i pripadajuća parohija poverena na duhovno staranje i upravljanje patrijarhu Porfiriju.

Patrijarh je poslednji put bio u Njujorku prošlog januara, a posetu SAD je završio početkom februara, kada je služena prva liturgija u crkvi Svetog Save nakon velikog požara koji je pre osam godina progutao srpsku svetinju na Menhetnu.

Ta služba 5. februara bila je kruna kratkog patrijarhovog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama tokom kojega je boravio i u Čikagu i na donatorskoj večeri u Šervilu posvećenoj manastiru Krka, kako piše Tanjug, prenosi Pink.rs.

Do tada, sve te godine liturgije su služene u grčkoj crkvi. Crkva Svetog Save na Menhetnu je i dalje u obnovi i biće potrebno još mnogo vremena da se vrati u pređašnje stanje. Srbi u SAD imaju 136 crkava.

Autor: Pink.rs