Republika Srbija obeležava Prvi srpski ustanak i Sretenjski ustav

Ekipa Redportal.rs posetila je danas Orašac povodom održavanja centralne državne ceremonije na mestu gde je pre tačno 220 godina podignut Prvi srpski ustanak 1804. godine.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Ovaj dan obeležava se kao Dan državnosti Republike Srbije kada je Kneževina Srbija na Sretenje 1835. godine dobila prvi Ustav poznatiji kao Sretenjski ustav.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Centralnu ceremoniju u Orašcu predvodio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane, kao izaslanik predsednika Republike, Miloš Vučević.

Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom za pokoj duši precima, Karađorđu i ustanicima, koji je, služio episkop šumadijski Jovan.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Potom su vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka, položili izaslanik predsednika Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon čega je intonirana himna Bože pravde.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas u Orašcu, na centralnoj državnoj ceremoniji povodom Dana državnosti Srbije, da se mi, kao Srbi, ponosimo narodnim bićem i narodnom dušom iz koje smo potekli i slobodom koju smo osvojili i stekli.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

On je naglasio da mu je pripala čast da u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića svim građanima Srbije i svim Srbima, ma gde da žive, čestita Sretenje.

- Ponosimo se što smo potomci onih koji su celom svetu pokazali da su sposobni da ostvare slobodu. I svaki put kada čujemo reč Srbija, mi se ponosimo. Ponosimo se, jer znamo i osećamo u venama svojim koliko je besmrtnih predaka naših palo za ovu reč i za slobodu, ravnopravnost i pravdu koje se Srbija zove. Svaki put kada koristimo tu svetu reč, treba da ovo imamo na umu - rekao je Vučević.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Kako je rekao, lepota i veličina naše prošlosti osvedočena je na današnji dan 1835. godine, onda kada smo stvarajući narodnu državu prvi u Evropi Ustavom ukinuli ropstvo i feudalizam, napisali Ustav koji je do danas ostao simbol i demokratičnosti i kojim su proklamovana prava i slobode svih građana, nezavisnost sudstva, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana i ravnopravnost svih bez obzira na veru i naciju.

Vučević je rekao da ličnost svakog čoveka, njegovu sadašnjost i budućnost formira prošlost, kao putokaz kako ćemo ići napred.

- Postoji nešto što nam struji kroz krvotok, kroz mišiće i kroz organizam. Nešto što nadahnjuje našu dušu, nešto što nas drži i vuče napred. To nešto, dragi prijatelji, je vera. Vera je sve. Vera u sebe i svoj rod. Vera u brata, u majku, u oca. Vera u Boga, u narod - rekao je Vučević.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Orašcu, na centralnoj državnoj ceremoniji povodom obeležavanja Dana državnosti, da je još pre 220 godina postavljen cilj - ništa manje od slobode za svoj narod.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

- Pre tačno 220 godina na ovom mestu okupili su se najviđeniji ljudi srpskog naroda i doneli jednu od najvažnijih odluka u našoj istoriji. Rešili su da krenu u borbu za slobodu, koju su generacije pre njih sanjale vekovima. Imali su pred sobom najviši cilj, koji svaki čovek i svaki narod mogu u sebi da postave. Ništa osim slobode i ništa manje od slobode za svoj narod - rekao je Dačić.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Dačić je naveo da su to postavili Srbi kao cilj 1804. godine u Orašcu, ali da su i više od toga, svojom žrtvom i hrabrošću ostavili u nasleđe istu ideju i obavezu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Orašcu da je uveren da je jedinstvo srpskog naroda nepokolebljivo i neuništivo, gde god se naš narod nalazio.

- Da je ono (jedinstvo) vasionsko, da ono u sebi ima sve ono što nas uči vera. I sve ono što smo kroz tradiciju prenosili s kolena na kolena - rekao je Dodik na centralnoj državnoj ceremoniji povodom Dana državnosti Srbije u Orašcu.

Dodik je čestitao Dan državnosti svim građanima Srbije i naveo da su se u Orašcu okupili kako bi se prisetili jednog teškog, junačkog vremena.

- Šta bi bilo da se pre 220 godina naši preci nisu okupili ovde i krenuli na put slobode koji danas traje - poručio je Dodik.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Obeležavanju Dana državnosti prisustvuju brojni srpski zvaničnici među kojima su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, ministar finansija Siniša Mali, ministarka kulture Maja Gojković, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Prisustvuju i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević, ministarka pravde Maja Popović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

Takođe prisustvuje i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministar unutrašnje i spoljašnje trgovine Tomislav Momirović, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Autor: rtv.rs / redportal.rs