Huti napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru od 19. novembra kao, kako tvrde, odgovor na izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze

Američke snage su zaplenile napredno konvencionalno oružje na brodu u Arapskom moru, koja se iz Irana kretala ka oblastima Jemena koje drže Huti, saopštila je Centralna komanda SAD.

Napredno oružje je zaplenjeno 28. januara, navela je Centralna komanda SAD.

Na brodu je otkriveno preko 200 paketa sa komponentama za balističke rakete srednjeg dometa, eksplozivom, komponente za podvodno/površinsko vozilo bez posade (UUV/USV), oprema za vojnu komunikaciju, sklopovi lansera protivtenkovskih vođenih raketa i druge vojne komponente, navodi se u saopštenju.

- Kontinuirano snabdevanje naprednim konvencionalnim oružjem Huta od strane Irana nastavlja da podriva bezbednost međunarodnog brodarstva i slobodan tok trgovine", rekao je komandant američkog Centkoma Majkl Erik Kurila, a prenosi RTS.

Huti napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru od 19. novembra kao, kako tvrde, odgovor na izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze, zbog čega su SAD i Velika Britanija u poslednjih mesec dana počele uzvratne udare na vojne mete Huta u Jemenu.

Autor: Rts.rs