Guvernerka Narodne banke Srbije rekla je da je i ovog puta bilo reči o vozilu britanske kompanije Henderson

Priština se ponovo oglušila o zahteve zapadnih sila i u sredu stopirala prolazak još jedne pošiljke dinara na administrativnom prelazu Jarinje, nedelju dana pošto je na isti način sprečena dostava sredstava našim sunarodnicima sa Kosova i Metohije.

Ovaj novac bio je namenjen za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe, čiji je opstanak, merama ukidanja platnog prometa sa centralnom Srbijom, direktno ugrožen.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da je i ovog puta bilo reči o vozilu britanske kompanije Henderson, i da je ljudima iz ove firme prećeno hapšenjem ako se ne udalje sa prelaza.

- U drugom pokušaju NBS da snabdemo srpske i ostale građane dinarom, novac je vraćen i ljudima koji su ga prevozili nije dozvoljeno da se približe prelazu - rekla je Tabakovićeva. - Henderson ima licencu za posao koji radi, a novac je godinama prevozila i to tako da je NBS prijavljivala prenos novca, a nije tražila dozvolu da novac uđe na KiM.

Foto: E stock/Stanislav Nedelja

Tabakovićeva je navela da ovo nije tehničko, već političko i pitanje dijaloga.

- Primenom prištinske uredbe sa kraja prošle godine, za razliku od penzionera u drugim zemljama, penzioneri na KiM nemaju pravo da penzije primaju u valuti u kojoj žele. Ako neko nije dobio dinare za penzije i socijalna davanja i ne može da kupi hleb ili lek, šta mu je alternativa? Šta nam nude? Otvaranje menjačnica? - pita se guvernerka.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković potvrdio je da su pripadnici Kurtijeve policije, ne samo zabranili ulaz vozila, već su prema predstavnicima Narodne banke Srbije i kompanije Henderson demonstrirali "osionost i grubost". Prema Petkovićevim rečima, Kurti je time jasno poručio da je takozvani prelazni period čista laž, koja je osmišljena da zamaže oči političkim krugovima na Zapadu.

- Apelujem na međunarodnu zajednicu da dodatno pojača pritisak na Prištinu da trajno odustane od jednostrane odluke o zabrani dinara. Očigledno je da eksplicitne verbalne poruke neodobravanja koje je Kurti dobijao poslednjih dana, nisu delotvorne - rekao je Petković i pozvao srpski narod na KiM na strpljenje i uzdržanost, jer će, kako je naveo, "Beograd nesumnjivo naći način da spreči Kurtijeve naume, i da osigura opstanak srpskog i drugog nealbanskog stanovništva u našoj južnoj pokrajini".

Foto: Novosti.rs/Radul Radovanović

Prva takva pošiljka nakon 1. februara, kada je stupila na snagu uredba lažne države o proterivanju naše valute, nije propuštena preko administrativnog prelaza Jarinje 7. februara.

Uprkos zahtevima Zapada da Priština treba da suspenduje odluku o ukidanju platnog prometa, iz Centralne banke tzv. Kosova saopštili su da će u okviru "prelaznog perioda, u naredna tri meseca, nastojati da olakšaju pripadnicima srpske zajednice finansijsko uključivanje i prilagođavanje sa novom uredbom":

- To podrazumeva olakšavanje otvaranja računa, povećanje broja bankarskih filijala i bankomata na severu Kosova - navode iz CBK za Kosovo onlajn. - Bez obzira na tranzitni period, Uredba o gotovinskim operacijama je na snazi i primenjuje se.

Autor: novosti.rs