Roboti bi se koristili za gradnju većih struktura uz pomoć cigli

Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) aktivno radi na unapređenju tehnoloških mogućnosti svoje Čange 8 misije, a kako bi postigla ovaj cilj, u potrazi je za partnerima među različitim istraživačkim institutima i kompanijama u nameri da se razviju vrhunski instrumenti.

Misija Čange 8 će biti lansirana 2028. godine, a uključivaće će slanje landera, rovera i operativnog multi-task robota na Mesec. Očekuje se da će broj naučnih instrumenata za obavljanje opsežnih opservacija i prikupljanje ključnih podataka o lunarnoj površini iznositi ukupno 14. Sve ovo će biti od koristi za buduća istraživanja.

- Prilika za saradnju je otvorena za međunarodnu zajednicu i međunarodni partneri su dobrodošli kada je reč o projektima vezanih za misiju CE-8 - saopštla je CNSA.

Agencija trenutno prihvata predloge za razvoj devet instrumenata, kao i prijave za dizajniranje i razvoj robota teškog 100 kilograma sa sposobnošću "hvatanja, nošenja i postavljanja predmeta, kao i za korištenje lopate te nošenje lunarnog tla".

Robot bi koristio bateriju za napajanje te bi premeštao instrumente i različite komponente iz svemirskih letelica na lunarnu površinu. Osim toga, mora posedovati sposobnost da pažljivo sastavlja objekte na lunarnoj površini, kao i da se kreće minimalnom brzinom od 400 metara na sat.

Očekuje se da će robot skupljati lunarne stene i stavljati ih u uređaj visoke tehnologije, koji je deo rovera. Na ovaj način će se omogućiti analiza hemijskog sastava stene i njena starost, što će pružiti uvid u geološku evoluciju Meseca.

Uz pomoć robota će se procenjivati dodatne tehnologije vezane za mogući dugoročni boravak ljudi na Mesecu.

Testiranje robotske tehnologije je ključno za uspostavljanje Međunarodne lunarne istraživačke stanice na južnom polu Meseca u budućnosti. Kina predvodi u izgradnji ove stanice, a podršku će pružati nekoliko stranih partnera uključujući Rusiju.

CNSA u planovima ima različite instrumente koji će prikupljati podatke o lunarnoj geologiji te proučavati Zemljinu magnetosferu s površine Meseca. Takođe, cilj je koristiti i testirati tehnologije za istraživanje i ekstrakciju lunarnih resursa. Namera je koristiti Sunčevu energiju za "topljenje" lunarnog tla i njegovo pretvaranje u funkcionalne delove. Ova tehnologija bi se verovatno koristila za pravljenje cigli od lunarne prašine, kao i za izgradnju struktura na Mesecu koje bi mogle štititi buduće istraživače od intenzivne radijacije izvan lunarnih staništa ili čak za uspostavljanje baznih kampova.

Roboti bi se koristili za gradnju većih struktura uz pomoć cigli.

Drugi instrument će prikupljati informacije o temperaturi tla te će procenjivati karakteristike proizvedenih komponenti. Ostali planirani instrumenti uključuju seizmometar i više senzora za otkrivanje lunarnih potresa.

Predlozi se moraju predati do 10. marta uz detalje o tehničkoj izvodljivosti, budžetu i procenjenom vremenskom roku za razvoj instrumenata.

Misija Čange 8 predstavlja ambiciozne napore Kine u istraživanju Meseca i uspostavljanju održive lunarne istraživačke infrastrukture, a istovremeno promoviše međunarodnu saradnju u svrhu napretka lunarne nauke i tehnologije.

Autor: redportal.rs