Danas rimokatolička crkva slavi Svetog Valentina, praznik poznatiji kao Dan zaljubljenih

Na društvenim mrežama kruže informacije onih koji su protivnici slavlja Dana zaljubljenih navodeći sledeće informacije:

Valentin je bio vojnik rimskog carstva koji se zaljubio u drugog vojnika i tajno se venčao sa njim, uprkos zabrani cara Klaudija. Kada je to čuo, car Klaudije naredio je Valentinovo pogubljenje.

Katolička crkva i papa Frederik proglašavaju Valentina za sveca. Otuda i naziv Sveti Valentin.

IZVOR: X / @nisic2nisic

Sâm praznik je počeo da se slavi 1976. godine u američkoj vojsci kao Dan zaljubljenih.

Foto: Pixabay.com

Iako je veoma teško proveravati tvrdnje o tako davnim događajima, s malo ili nimalo dostupnih izvora, možemo zaključiti da ove informacije o životu Svetog Valentina nisu osnovane, piše Fakenews.rs.

Tri Valentina

Za početak, postoje tri sveca s imenom Valentin (Valentinijan) čiji su životi povezani sa 14. februarom. Ni u jednoj od njihovih biografija nema ni pomena priče o zaljubljivanju u drugog vojnika. Katolička enciklopedija navodi da je jedan od trojice svetih Valentina bio sveštenik u Rimu, drugi biskup u Terniju, dok je treći – o kome se najmanje zna – bio u Africi.

Srednjovekovne legende i savremene interpretacije

Profesorka istorije Lisa Bitel piše u svom tekstu Pravi’ Sveti Valentin nije bio pokrovitelj ljubavi da je najraniji Valentin navodno umro u Africi, zajedno sa 24 vojnika, i dodaje da nažalost, čak ni bolandisti nisu mogli da pronađu više informacija o njemu.

O njegovim imenjacima iz Rima i Umbrije dostupno je više podataka, ali ni u tim biografijama ne pominje se zaljubljivanje u vojnika.

Prema legendi, Valentina je zarobio aristokrata Aurelije, kojem je potom Valentin izlečio slepu kćerku. To je navelo Aurelija i njegovu porodicu da pređu u hrišćanstvo, a zbog ovog događaja car Klaudije naredio je da se Valentin pogubi.

I priča o drugom italijanskom Valentinu je – prema knjizi Akta Sanktorum – slična. Ovaj sveštenik je ušao u raspravu sa potencijalnim konvertitom i zatim je izlečio njegovog sina. I njega je pogubio Klaudije. Prema jednom tumačenju, ova dva Valentina su ista osoba, za koju se vezuju dve lokalizovane priče.

Romantizacija biografije

U medijima su pak veoma popularne romantizovane verzije biografije Svetog Valentina, bez uporišta u dostupnim podacima. Tako, na primer, mediji navode kako car Klaudije nije želeo da se njegovi vojnici žene, verujući da će – neoženjeni – biti bolji ratnici. Sveti Valentin je, navodno, uprkos zabrani cara Klaudija u tajnosti organizovao venčanja. Zatim je zbog ovog bio zatvoren, nakon čega se zaljubio u stražarevu kćerku, kojoj je ostavio ljubavno pismo pre pogubljenja.

Ovaj praznik je u Americi postao popularan oko 1840. godine. Pre 1840-ih Dan svetog Valentina je u SAD bio u velikoj meri zaboravljen i, poput raznih drugih dana svetaca iz srednjovekovnih kalendara, izgledalo je da je osuđen na zaborav. Međutim, popularnost ovog praznika je dramatično porasla 1840-ih, kada su reklamne kompanije i mediji s uzbuđenjem počeli da pričaju o novoustanovljenom prazniku Dana zaljubljenih.

Autor: fakenews.rs