Novi sistem plaćanja u nepriznatoj državi 💰💳

Slobodna Država Liberland, međunarodno nepriznata mikronacija na granici Srbije i Hrvatske, najavila je da će danas u opticaj pustiti svoju zvaničnu kriptovalutu.

Putem zvaničnih stranica na društvenim mrežama, Liberland je uputio poziv svojim državljanima da se uključe u novi sistem plaćanja, bez obzira na mesto stanovanja.

Liberland se nalazi na zapadnoj obali Dunava i predmet je spora između Srbije i Hrvatske, budući da ga formalno nijedna država ne vidi kao deo svoje teritorije, iako Hrvatska na tom prostoru vrši faktičku kontrolu. Naime, dok je stav Srbije da međudržavna granica ide sredinom reke, Hrvatska smatra da sa pomeranjem rečnog toka se ne menjaju granice, usled čega se došlo u situaciju da je nekoliko rečnih ada postalo predmet spora.

Ovu konfuziju je 2015. godine iskoristio Vit Jedlička, češki libertarijanski političar, koji je proglasio Slobodnu Državu Liberland. Naime, nakon što mu je jedan kolega u Češkoj rekao da se njegove političke ideje mogu ostvariti samo u državi koju bi on i osnovao, Jedlička je pronašao deo teritorije u Evropi koja je predmet spora dve države i odlučio da tako učini. Za svoju državu je stekao samo tri priznanja, ali od takođe međunarodno nepriznatih entiteta i mikronacija.

IZVOR: X / @Liberland_org

Autor: redportal.rs